Durván megütötték az olajárakat a kínai tüntetők

2022.11.30. 10:24 Módosítva: 2022.11.30. 15:10
Kína keményvonalas járványpolitikája tüntetéseket szított országszerte, ami a múlt hét csütörtöki tűzesettel intenzívebbé vált. Olyannyira, hogy az olajpiac is beleremegett, felhevítette a keresleti aggodalmakat és beszakította az olaj árfolyamát.

A WTI nyersolaj árfolyama 2,7 százalékkal esett hétfőn, hordónként 74 dollár közelében kereskedték, amire legutóbb 2021 decemberében volt példa. A Brent nyersolaj árfolyama 2,9 százalékkal csökkent, hordónként 81 dollár közelében járt, ezzel a januári árfolyamszintre esett vissza.

A kínai tüntetések üthették meg így a nyersolaj árfolyamát, amely azóta már magához tért: a WTI-nyersolaj hordónként 79 dollár közelében jár és a Brent olaj a 85 dollárt közelíti.

Olaj.PNG

A globális olajárak június óta mintegy 35 százalékkal estek a keresleti aggodalmak miatt, ami mögött nagyrészt a szigorú kínai Covid-korlátozások állnak. A negatív várakozásokat erősíti, hogy a világ néhány jelentősebb gazdasága is a recesszió felé tart.

Kínai tüntetők ütik az olajárat

Több ezer tüntető vonult az utcára Kína-szerte a hétvégén, amely a kormány keményvonalas járványstratégiája ellen irányult.

Diákok tüntettek a pekingi és nankingi egyetemen is – ugyanabból az okból.

Tízen haltak meg, kilencen pedig megsérültek néhány napja egy ürümcsi toronyházban, ahol tűz ütött ki, a lakók pedig nem tudtak elmenekülni, mert az épületet a járványügyi korlátozások miatt lezárták. Az esetről készült videókon látszott, hogy a tűzoltók a lezárási intézkedések miatt nem tudtak eljutni az áldozatokhoz.

A globális olajárak annak ellenére csökkentek, hogy a nagy olajtermelőket tömörítő OPEC+ csoport e hónaptól kezdve napi 2 millió hordóval csökkentette a kitermelést, ami a legnagyobb csökkentés a világjárvány kezdete óta. Az OPEC+ vasárnap ismét összeül.

Orosz árplafon fenyeget

Az olaj árát nagyban befolyásolja, hogy a G7-es államok a héten készítik el az orosz olajra vonatkozó ársapkajavaslatukat. Az elmúlt napok találgatásai 65–70 dollár/hordó közötti maximált árról szólnak, azaz a jelenlegi piaci ár közelében lehetne maximálni. Ez a szint azonban nem vinne be komolyabb ütést Oroszországnak.

Viszont ha a nyugati hatalmak úgy döntenek, hogy az árat alacsonyabbra szabják, az felerősítheti a globális energiaválságot, különösen, ha Oroszország megtorolja a lépést. Moszkva úgy is dönthet, hogy a vártnál nagyobb mértékben csökkenti a kitermelést, ami felhajtaná az árakat és felpörgetné a globális inflációt.

Az árkorlátozás december 5-én lép hatályba, az Európai Unió tengeri orosz nyersolajimportra vonatkozó embargójával egy időben.