WSJ: Megszülethet a döntés az orosz olajra kivetett ársapkáról

GettyImages-1242009383
2022.12.01. 14:17
Az Európai Unió arra kéri a tagországokat, hogy hordónként hatvan dollárban határozzák meg az orosz árplafont. Ezt valamennyi tagállamnak jóvá kell hagynia.

Az Európai Bizottság, az Európai Unió végrehajtó szerve arra kérte a 27 tagállamot, hogy hagyja jóvá az orosz olaj hordónkénti hatvandolláros (23 ezer forintos) árplafonját − közölték az ügyet ismerő források a The Wall Street Journallal. 

A közösség tagállamainak magas rangú tisztviselői csütörtök délután kezdték meg a javaslat megvitatását.

Mind a 27 tagállamnak jóvá kell hagynia az árplafon szintjét, és a tárgyalások folytatódhatnak, vagy csütörtökön később más szintről is megállapodhatnak. A tagok azonban nagyrészt összefogtak a hordónkénti 60 dollár körül, ezért a bizottság úgy véli, ezen a szinten sikerülhet megegyezni − közölték a források.

Az árplafon a Nyugat kísérlete arra, hogy úgy szorongassa meg a Kreml olajbevételeit, hogy közben stabilan tartja a globális olajellátást és elkerüli a globális energiaárak emelkedését. Ezzel a G7-csoport és Ausztrália célja, hogy megtiltsa a tengeri szolgáltatások nyújtását az orosz olajszállítmányok számára, hacsak a nyersolajat nem adják el az ársapka alatt.

(Borítókép: Oliver Bunic / Bloomberg / Getty Images)