Új típusú Tesla villamosenergia-tároló rendszer áll üzembe Törökszentmiklóson

2022.12.01. 07:38
A jövő év első negyedévében üzembe áll várhatóan a Pannon Green Power (PGP) csoport által üzemeltetett, a közelmúltban 1,7 milliárd forint finanszírozást elnyerő, Tesla-gyártmányú akkumulátoros villamosenergia-tároló rendszer Törökszentmiklóson.

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures a PGP-nek egy olyan innováció kidolgozására nyújt finanszírozást, amely a megújuló energiák tárolását földgáz helyett akkumulátorok segítségével oldaná meg.

Az innovációt fejlesztő cég felhívta a figyelmet arra, hogy a telepítés pillanatától nem lehet az akkumulátor minden előnyét kihasználni, az eszköz használatát meg kell tanulnia a magyar hálózatnak és a villamosenergia-piacnak.

A ma innovatívnak számító technológiák 2-5 éven belül számottevő piaci részesedésre tehetnek szert az energiarendszeren belül, aminek köszönhetően fokozatosan

egyre olcsóbbá és megbízhatóbbá teszik a fogyasztók számára a zöldenergiát.

Több energiahálózati szereplőt kötnek össze

Az akkumulátoros energiatároló-rendszer kialakítása rendkívül összetett folyamat, ami ebben a projektben több mint egy évet vett igénybe. A vonatkozó jogszabályok és műszaki előírások nem készültek fel egy ilyen eszköz fogadására, ezért különböző hivatalokkal és szervezetekkel egyeztettek rendszeresen a hosszú távú üzleti és műszaki döntésekről.

A megoldás piacra kerülése után – a terveik szerint – hasonló méretű, további projekteket kezdeményeznek külső tőkebefektetők bevonásával azzal a céllal, hogy a szabályozó központ mérete és hatékonysága optimális legyen a magyar kiegyenlítőenergia-piacon.

Az 1,7 milliárd forintos tőkebefektetés túlnyomó részét a virtuális erőmű 5 megawattos és 10 megawattos akkumulátorainak – négy Tesla Megapack akkumulátor – beszerzése, telepítése és hálózatra csatlakoztatása teszi ki. Ezt egy szlovéniai vezérlőegység és monitoringrendszer egészíti ki. A két komponens olyan virtuális erőművet alkot, amely több energiahálózati szereplőt köt össze egy egységbe, és optimalizálja a működésüket.

A megújuló energiák térnyerésével az MTI szerint az energiaiparban egyre komolyabb fejtörést okoz az energiaforrások egyenetlen rendelkezésre állása. Az ingadozás kezelésére jelenleg földgázmotorokat használnak, ezeket akkor állítják üzembe, amikor a megújulókból remélt energia épp nem áll rendelkezésre.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.