Összeomolhat a nyugdíjrendszer az Egyesült Államokban

2022.12.03. 13:28
Egyre súlyosabb gondban van a nyugdíjrendszer az Egyesült Államokban: míg korábban biztosítva volt a tisztességes megélhetés, addig manapság egyre nehezebb gondoskodni a megtakarításokról.

Az Employee Benefits Research Institute által szervezett rendezvényen találkoztak Washingtonban a magán- és állami szektor vezetői csütörtökön. A találkozót azért szervezték, hogy közösen keressenek megoldást a nyugdíjrendszer hiányosságaira, és kitalálják, hogyan lehet mindenkinek biztosítani a megfelelő nyugdíjat – írja a CNBC

Marty Walsh amerikai munkaügyi miniszter elmondása szerint az építőiparban dolgozó édesapja akkora nyugdíjat kapott még annak idején, hogy halála után az özvegyen maradt édesanyja anyagilag stabil lábon állhatott. 

Mára sok amerikai egyáltalán nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással vagy tervvel, és sokan közülük már közelednek a munkával töltött életpályájuk végéhez

– magyarázta a politikus. A színes bőrű népességben az 55 és 64 és közöttiek mindössze 36 százalékának van nyugdíjcélú megtakarítása, a spanyol ajkúak között pedig még alacsonyabb ez a szám – 30 százalék. De azok is nagyon keveset tesznek félre, akiknek van megtakarításuk, mert nem tudnak többet megspórolni – tette hozzá Marty Walsh. 

57 millió amerikai ki van zárva a munkahelyi nyugdíj-megtakarítási programból – vélekedett Ed Murphy, az Empower nyugdíjszolgáltató elnök-vezérigazgatója. Ha pedig erre a célra nem vonódik le az összeg a bérükből, akkor semennyit nem fognak félretenni. 

A nyugdíjprogramot nem kínáló kisvállalkozások között sok olyan van, amelyik csak „túl akar élni”: ilyenek az óvodák, a fodrászatok, az autóműhelyek és az éttermek – magyarázta Marty Walsh. Kaliforniában automatikus egyéni nyugdíjszámlák bevezetésével szeretnének lehetőséget kínálni azoknak, akik nem férnek hozzá a munkáltató-nyugdíjprogramhoz – ez azonban kevés államban van így. 

Az öt vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató munkáltatók számára 2019-től elérhető a CalSavers nevű program. Más államok is kínálnak hasonló programokat, ilyen például Oregon és Illinois. Ahhoz azonban, hogy valóban megoldást lehessen találni a problémára, szövetségi felhatalmazás kellene – szögezte le Marty Walsh. 

Sajnos nem hiszem, hogy a Kongresszus ilyen messzire fog menni, mert nincs meg a támogatásom, különösen a republikánus oldalról

– tette hozzá.