A kínai Covid-politika rendkívül kockázatossá teszi a gazdaságot

GettyImages-1179802092
2022.12.03. 07:04
Peking visszautasítja a világjárvány elleni politikáját ért amerikai kritikákat, miközben egyes városok kísérleteznek az újranyitással.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója arra figyelmeztette Ázsia vezetőit és jegybankárait, hogy „kivételes” bizonytalanságra készüljenek fel, mivel Kína zéró-Covid politikája árt a gazdaságának, és az ukrajnai orosz invázió okozta inflációs nyomás is sújtja a régiót − írta meg a Financial Times

Kína, a világ második legnagyobb gazdasága az előrejelzések szerint az elmúlt három évtized leglassabb ütemében fog növekedni, mivel Peking megpróbál kilépni Hszi Csin-ping elnöknek a koronavírusos esetek felszámolására irányuló politikájából.

Az 1,4 milliárd lakosú ország fogyasztói hangulatát megviselik a könyörtelen zárlatok és utazási korlátozások, ami súlyosbítja az ingatlanszektor súlyos lassulását és az emelkedő globális infláció következményeit.

A kockázatok dominálnak

Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének szingapúri csúcstalálkozóján elmondta, hogy a kilátások „kivételesen bizonytalanok”, és „a kockázatok dominálnak”.

Nem tudjuk, hogy ezek a sokkok meddig tartanak, vagy milyen további sokkok jöhetnek, és ezért újra kell építenünk és meg kell őriznünk a puffereket, és fel kell készülnünk a teljes szakpolitikai eszköztár használatára

− mondta Georgieva.

Bár az infláció idén várhatóan viszonylag alacsony, átlagosan 4 százalékos lesz Ázsiában, Georgieva szerint az inflációs nyomás növekszik, és megjegyezte, hogy a valuta dollárral szembeni leértékelődéséből eredő problémák is felmerülnek.

Devizapiaci intervenciókat lehet alkalmazni a rendezetlen piaci viszonyok ellensúlyozására, és ezek indokoltak lehetnek, ha a deviza- és adósságpiacokon egyenetlenségek alakulnak ki

− tette hozzá.

A Kuangcso-i Nemzetközi Pénzügyi Fórumon tartott külön beszédében Georgieva azt mondta, hogy „döntő fontosságú” lesz, hogy Peking hogyan kalibrálja „Covid-stratégiáját” a gazdasági hatások enyhítésére.

Újabb intézkedésekre van szükség

Azt javasolta, hogy a központi kormányzat szintjén tegyenek további intézkedéseket, amelyek megvédik Kína pénzügyi stabilitását az ingatlanszektornak nyújtott „üdvözlendő” támogatást követően. Georgieva a fogyasztás fellendítése érdekében a kiszolgáltatott háztartások költségvetési támogatását és a szociális biztonsági hálók megerősítését is sürgette.

Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a világ „felosztása olyan tömbökre, amelyek nem kereskednek egymással, bizonyosan trilliárdokat fog elvonni” a globális bruttó hazai termékből, ami a Kína és a Nyugat közötti növekvő szakadék kritikájaként értelmezhető.

Georgieva csatlakozott a Kína járványpolitikájával kapcsolatos aggodalmak növekvő nemzetközi kórusához, amerikai tisztviselők szerint ugyanis Peking nyugati vakcinák nélkül nem lesz képes hosszú távon megfékezni a betegséget.

Az IMF vezetőjének megjegyzései Hszi és a kormányzó kommunista párt számára kritikus pillanatban hangzottak el, miután Kínát a hétvégén tüntetések rázták meg a kormánynak a koronavírus megfékezésére irányuló politikája és a cenzúra ellen.

Az elmúlt napokban azonban reményteljes jelek mutatkoztak arra, hogy Peking változtat járványellenes megközelítésén.

Néhány városban részben feloldották a szigorú korlátozásokat. A központi kormány egészségügyi tisztviselői ígéretet tettek arra, hogy növelik az oltási arányt az idősek körében, és vannak arra utaló jelek, hogy az állam propagandistái megpróbálják enyhíteni a vírus veszélyeivel kapcsolatos aggodalmakat.

Ha nincs teszt, nincs Covid?

Kína déli kereskedelmi központjában, Kuangcsóban az éttermek újra kinyitottak, a vásárlók pedig a hetekig tartó brutális zárlat után újra a bevásárlóközpontokba áramlanak. A jelentések szerint az iskolák hamarosan újra kinyitnak.

Három helyi kormánytisztviselő a Financial Timesnak elmondta, hogy Peking engedélyezte a déli tartománynak, hogy kibővített döntéshozatali jogkörrel hajtsa végre az újranyitási politikát.

A tömegközlekedési eszközökön már nem kell felmutatni a közelmúltbeli negatív Covid-tesztet. A város legtöbb Covid-tesztelőhelyét gyorsan felszámolták, így azok a lakosok, akik még mindig tesztelni szeretnének, hosszú sorokban várakoznak a kórházakban, és fizetnek a vizsgálatért.

Úgy van, ahogy Trump korábbi elnök mondta − ha nem tesztelünk, akkor nincs Covid

− mondta Liu Song, egy helyi kereskedő.

Az enyhülés jelei ellenére Ashish Jha, aki az amerikai koronavírus elleni védekezést irányítja, a Financial Times konferenciáján elmondta, hogy Peking nem lesz képes megfékezni a koronavírus terjedését, hacsak nem importál olyan külföldi gyártású vakcinákat, amelyek hatékonyabbak a kínai gyártású oltásoknál.

Korábban Kína visszaszólt, miután Antony Blinken amerikai külügyminiszter kritikus megjegyzéseket tett a zéró-Covid-politikával kapcsolatban, Janet Yellen pénzügyminiszter pedig megjegyezte, hogy Peking világjárvány elleni fellépésének negatív világgazdasági következményei lennének.

Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy Blinken megjegyzései „politikailag motiváltak” és „hamis narratívát hoznak létre”.

Az Egyesült Államokban több megerősített eset és Covid-haláleset van, mint bármely más országban a világon, és nincs abban a helyzetben, hogy Kína járványkezelését kritizálja

− mondta a szóvivő.

Hozzátette, hogy Yellen megjegyzései „nem rendelkeznek ténybeli alapokkal”.

(Borítókép: Kristalina Georgieva. Fotó: Mark Wilson / Getty Images)