Matolcsy György olyat mondott, hogy abba a forint is beleszédült

BP-2626
2022.12.05. 15:04
A múlt heti erőteljes ingadozások után hétfő reggel 410 körül kezdte a jegyzést a forint az euróval szemben, majd Matolcsy György jegybankelnök kritikus hangvételű megjegyzései után gyengülésnek indult. A magyar fizetőeszköz árfolyamát a csütörtöki inflációs adat, a földgáz világpiaci ára és a brüsszeli fejlemények mozgatják a héten.

A múlt héten többször is a 410-es árfolyam körül táncolt a forint, sőt rövid időre be is nézett alá. A hétfő reggelt is ezen a szinten kezdte a magyar fizetőeszköz, majd délelőtt 10-11 óra körül gyors gyengülésbe kezdett Matolcsy György jegybankelnök beszédével párhuzamosan. 

Forrás: tradingview.com
Forrás: tradingview.com

Az infláció Matolcsy szerint nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt.

Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban

– mondta az MNB elnöke, aki azzal folytatta, hogy megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja, és úgy véli, ez sokba kerül. A súlyos kijelentések állhattak a forintárfolyam kilengése mögött is.

A délutáni órákban úgy nézett ki, hogy kezd magához térni a forint, majd újra gyengülni kezdett, jelenleg 413 közelében jár.

A BUX index is negatívan zárta a napot, 2,5 százalékot süllyedt hétfőn. Az OTP részvényei estek a legnagyobb mértékben a hazai blue chipek közül.

Ezen a héten a csütörtöki inflációs adat lesz meghatározó a forint árfolyamában, valamint a brüsszeli fejlemények és a gáz világpiaci árának alakulása.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)  • Hírek
  • Hírek