Áder János szerint ez a megoldás a lakossági napenergia felhasználására

2022.12.05. 11:34
Jelenleg is lát lehetőséget a háztartási naperőművekben termelt energia befogadására Áder János volt köztársasági elnök, aki egyebek mellett energiaközösségek létrehozását javasolja ennek érdekében. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a föld minőségének megóvásához hazai és uniós támogatások biztosítását szorgalmazza.

Áder János a háztartási naperőművek befogadási stopjával kapcsolatban azt mondta: jelenleg nagyon komoly kérdés, hogy a meglévő hálózatot miként lehet hatékonyabban a nap- és szélenergiához igazítani, ugyanis az elmúlt időszakban minden évben a korábbi terveket felülmúlóan növekedett a naperőművek kapacitása, és a mostani hálózatnak problémát jelent ennek a fogadása.

Azon dolgoznak, hogy a meglévő hálózatra ezt a megnövekedett pluszkapacitást hogyan lehet egy megfelelő szoftverrel, egy okostechnikával, a hálózat bővítése nélkül vagy azt megelőzően feljuttatni

– nyilatkozta a volt államfő a Portfoliónak.

Az interjúban a többi között beszélt arról is, hogy szerinte 

az egyik megoldás az energiaközösségek létrehozása, a másik pedig az elszámolási rendszer és az okosmérők alkalmazásának elterjesztése.

Áder úgy véli: a legnagyobb probléma az, hogy a megújuló energiát nem tudjuk mindig akkor felhasználni, amikor megtermeltük őket. „De ettől még egy másik háztartás abban a közösségben, ahol élünk, lehet, hogy fel tudja használni. Ez ma technológiailag megoldható” – tette hozzá.

Elmondta, hogy az energiaigény egyre nagyobb mértékben nő világszerte, így Magyarországon is. Meglátása szerint ezt az egyik oldalon lehet kezelni energiahatékonysággal, de a növekvő energiaigény miatt szükség van alaperőművekre, hozzátéve, hogy

Magyarországon az atomenergia megkerülhetetlen.

Szólt arról is: jó, hogy egyre több a termés, de közben a „talajt kizsigereljük”, a gazdálkodóknak, az agráriumnak és a fogyasztóknak is az az érdeke, hogy a termőföldek jó állapotban maradjanak. Szerinte ez a cél új vetési, földművelési és gazdálkodási technológiával elérhető.

A föld óvására is figyelmeztetett

A volt államfő úgy fogalmazott: „A föld minőségének megóvását támogatnunk kell hazai és uniós forrásokból is, ezt az uniónak fel kell ismernie. A talaj degradáció ugyanis nemcsak magyar jelenség, hanem Európában és a világ más részein is általános.”

A magyarországi fakitermelésről szólva azt hangsúlyozta: az a kritika, amelyet a kormány döntése után lehetett hallani, teljesen megalapozatlan. „Ha erdészekkel beszél az ember, kimegy ezekre a területekre, látja, hogy az a kép, amivel riogatnak, hogy tarvágások lesznek, őserdőket fognak kivágni, Magyarország erdei teljes egészében meg fognak semmisülni – olyat is olvastam, hogy el fog sivatagosodni az ország emiatt – ez blődség” – fogalmazott Áder János.

Pedagógusképzés indul a fenntarthatóságról

A Kék Bolygó Alapítvány szemléletformáló tevékenységéről szólva elmondta: a fenntarthatóságról vannak oktatókönyveik óvodásoknak, és előkészítés alatt áll az általános iskolásoknak is egy oktatási program, amely a középiskolások esetében már rendelkezésére áll. Hozzátette: pedagógusképzés indul a Budapesti Corvinus Egyetemen a fenntarthatóságról.

„Az alapítványnál ösztöndíjra is pályázhatnak a vízügy területén tanulók, van egy cégalapítást segítő programjuk, valamint van egy – főként a víz, a szennyvíz és az energia területén aktív – tőkealapjuk a vállalkozásokat segítendő” – ismertette a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.