Óriási sorok, pánikoló autósok a benzinkutaknál

46505194 7bfea026bef0c4413bac8d901d9ddca9 o.png
2022.12.06. 09:58
Egyre súlyosabb az üzemanyaghiány a magyar benzinkutakon, nemcsak a hétvégén, de már hétfőn és kedden reggel is hosszú sorok alakultak ki a töltőállomásokon, már ahol van üzemanyag. A közösségi oldalakon folyamatosan számolnak be arról a szerencsésebbek, hogy hol, melyik kúton mennyit tudtak tankolni. De érkeznek olyan beszámolók is, amelyek szerint a hatósági áras üzemanyagról már ne is álmodjunk, míg máshol piaci áron sem érhető el a 95-ös oktánszámú benzin. A hajsza tehát tovább folytatódik.

Múlt hét pénteken kezdett el terjedni az az álhír, amely szerint a kormány éjfélkor feloldja az üzemanyagok árstopját, amire az emberek megrohamozták a kutakat. Péntek estére hosszú sorok alakultak ki a benzinkutakon. Voltak helyek, ahol emiatt elfogyott az árstopos üzemanyag, és csak a prémiumtermékek voltak elérhetőek.

Az utóbbi napokban egyre súlyosabbá vált a helyzet, és több helyen is kaotikus állapotok uralkodnak. Hétfőn és kedden is hosszú sorokban álltak az autók a benzinkutak előtt, ahol a beszámolók szerint legalább 30-40 percig kell várakozni, hogy sorra kerüljenek és tankolni tudjanak az autósok. 

Egy olvasónk azt írta, hétfő reggel Üllőn az OMW kút volt az utolsó hely a környékben, ahol még lehetett üzemanyagot kapni, de csak néhány óráig. De úgy tudja, Maglódon az Auchannál este még lehetett tankolni, de legalább 40 percet kell sorban állni. Elmondása szerint Monoron és Vecsésen már semmi nincs, míg a Shellnél már napok óta ugyanez a helyzet.

Sorra esnek el a kutak

A közösségi médiában az emberek folyamatosan tájékoztatják egymást, hogy kinek hol, melyik kúton sikerült tankolnia, illetve azt is megosztják, hogy melyik üzemanyag elérhető még az adott benzinkúton. A pánik akkora, hogy erre külön csoportokat is hoztak létre.

Az egyik Pest megyei csoportban volt olyan, aki Albertirsán az OMV-nél hétfő este tankolt. Elmondása szerint viszonylag kis sorban állás volt, és hatósági áras üzemanyagból is volt még, igaz, abból csak 10 litert lehetett tankolni, piaci áron azonban nem volt mennyiségi korlátozás. Azonban itt is gyorsan elfogyott az üzemanyag, egy másik kommentelő szerint kedden reggel már csak prémiumtermékek voltak elérhetőek a szóban forgó benzinkúton.

Hasonló beszámolók érkeznek a 10-es főút mentéről is, ahol hétfőn este a dorogi Mol-kúton például már egyáltalán nem lehetett üzemanyagot kapni, míg Ürömön csak dízel volt. Kedden reggel a piliscsabai Mol-kút elesett, de Esztergomban a kertvárosi OMV-nél mindegyik üzemanyagtípus kapható volt. A dorogi Molnál kedd reggelre viszont egy fokkal jobb lett a helyzet: benzint lehetett kapni, de gázolajat nem. 

De a benzinkutak is folyamatosan tájékoztatják a tankolni vágyó autósokat. Így tett a bódvaszilvasi töltőállomás, az Elan Energia is, ahol hétfő estére a benzin és a gázolaj is elfogyott. Mint írják, mivel a Mol nem tudja a megrendelt mennyiségeket leszállítani, ezért csak akkor tudják kiszolgálni a vevőket, ha a szállítmány megérkezik.

Eközben Tatabánya Mentőállomás hivatalos Facebook-oldala arra kért mindenkit, hogy engedjék előre a mentőket a helyi Mol-töltőállomáson, hogy minél hamarabb meg tudjanak tankolni, hiszen a hosszú sorok kivárása az aktív mentésből való kiesést jelent.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az ATV-nek nyilatkozva azt mondta, a fogyasztók átszoktak a kis kutakról a nagy kutakhoz, és ezt követte a hétvégi pánikvásárlás. Azonban szerinte a kialakult helyzet mögött nem szándékosság áll, és a szakemberek igyekeznek úrrá lenni a helyzeten, és annyi üzemanyagot szállítani, amennyire csak képesek. Úgy véli a problémákat fokozza, hogy az import hiánya miatt az ahhoz tartozó logisztika is hiányzik.

A TotalCar autós magazin vasárnap óta már percről percre követi és gyűjti azt, hogy pontosan mely kutak fogytak ki. Vannak olyan helyek, ahol a benzin ürült le, és vannak olyanok, ahol a gázolaj. A teljes lista itt megtekinthető, valamint a portál egy Google Térképet is készített azokról a helyekről, ahol még biztosan lehet tankolni.

Meddig marad az árstop?

Az üzemanyagárstop december 31-ig van érvényben, legutóbb szeptemberben rendelkezett erről a kormány. Az ellátási zavarok azonban napról napra nagyobbak, amit az is tovább fokoz, hogy december 5-től már uniós tilalom lép életbe a tankeren szállított orosz kőolajra. Február 5-től pedig nem lehet az EU-ba importálni az orosz kőolajból készített termékeket, és nem lehet még a kivételezett finomítóknak sem az orosz kőolajból előállított termékeket kiszállítania az országokból. 

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter néhány napja az Indexnek arról beszélt, hogy az ellátáshiány miatt veszélybe kerülhet az üzemanyagárstop is, de szerinte ebben a helyzetben nem szabad hozzányúlni a stratégiai készlethez. Hasonlóan vélekedett november 30-án a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki azt mondta, csak akkor tudják fenntartani az árstopot, ha a Mol garantálni tudja, hogy az ország ellátása biztonságban van.

Mol: A helyzet kritikus

Az egyre súlyosbodó üzemanyaghiány miatt az Index megkereste a Molt, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy soha nem volt még annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban: a teljes hálózatukban jelentkezett részleges termékhiány és a töltőállomásaik negyedében volt teljes leürülés. A napi forgalom a benzin esetében a normális piaci szint kétszerese, a dízelnél pedig közel a másfélszerese. Az erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja el.

Önnek sikerült üzemanyaghoz jutnia Budapesten vagy vidéken az elmúlt napokban? Ha igen, ossza meg velünk történetét, írásban várjuk a tankolási-mizériával összefüggő tapasztalatait.
Küldje el nekünk!

(Borítókép: Olvasónk / Index)