Sokat gyengült a dollár, de még így sem kelendőek az amerikai termékek

2022.12.07. 13:24
Az Egyesült Államok kereskedelmi deficitje októberben már második hónapja növekedett. Amíg az import egyre drágult, addig az exportbevételek csökkentek – ez az ország negyedik negyedéves gazdasági növekedésének lassulását vetíti előre.

Az áruk és szolgáltatások kereskedelmi hiánya 5,4 százalékkal 78,2 milliárd dollárra nőtt az egy hónappal korábbihoz képest – derült ki a Kereskedelmi Minisztérium keddi adataiból. A számokat nem igazították ki az inflációval.

Az áru- és szolgáltatásimport értéke 0,6 százalékkal 334,8 milliárd dollárra nőtt, míg az export 0,7 százalékkal 256,6 milliárd dollárra csökkent a kormányzat adatai alapján.

Az Egyesült Államok június óta nem tapasztalt ilyen mértékű deficitnövekedést.

Eközben az amerikai áruk és szolgáltatások iránti külföldi kereslet továbbra is gyenge, mivel számos gazdaság küzd a tartós inflációval és az emelkedő kamatlábakkal. Bár a dollár az elmúlt hónapokban az idei erősödésének nagy részét elvesztette, az amerikai valutát még mindig túl erősnek találják a tengerentúli vásárlók – mutat rá a Bloomberg. 

Inflációval kiigazított alapon az októberi áruforgalmi deficit 112,6 milliárd dollárra nőtt, ami így négy hónapos rekordot döntött.

A forint jelentősen erősödött a dollárral szemben az elmúlt két hónapban: amíg október 12-én még 445 forintot ért egy dollár, ma már csak 390-et.

Forrás: Google Finance
Forrás: Google Finance
Fotó: Rádi Balázs

Mélyrepülésben az olaj ára

A recessziós félelmek háttérbe szorítják az orosz energiára bevezetett új korlátozások miatti aggodalmakat. Az amerikai kőolaj kedden 3,5 százalékkal 74,25 dollárra esett hordónként, amire legutóbb egy évvel ezelőtt volt példa. Ezzel az olaj ára 43 százalékkal csökkent azóta, hogy márciusban rövid időre meghaladta a hordónkénti 130 dollárt az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatos félelmek miatt.

Az olajárak csökkenése előrevetíti az üzemanyagárak mérséklődését is. A világgazdasági és politikai fejlemények – különösen az oroszországi kitermelést érintő döntések – azonban jelentősen befolyásolhatják az olaj árát a következő időszakban.