Holoda Attila: A kormány indoklása nem fedi a valóságot

PAP 9631
2022.12.07. 09:12
A Mol továbbra is orosz vezetékes olajból látja el az országot. Ezt pedig eddig is olcsóbban kaptuk. A kormány indoklása tehát nem fedi a valóságot – fogalmazott az Index megkeresésére Holoda Attila energetikai szakértő azzal kapcsolatban, hogy kedd este bejelentette a kormány: kivezetik a benzinársapkát.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedd este bejelentette: kivezetik a benzinársapkát. Mostantól senki sem tankolhat 480 forintért magyar benzinkúton, csak ha a piacár azt kívánja. Egész egyszerűen tarthatatlanná vált a helyzet a magyar benzinkutakon – ahogy azt több cikkben is bemutattuk. Az utóbbi napokban az autósok szinte keresve sem találtak üzemanyagot, ahol pedig véletlenül mégis benzinre vagy dízelre bukkantak, ott többórás sort kellett kivárniuk, hogy csurranjon-cseppenjen valami.

Ahogy fogyott az üzemanyag a kutakon, úgy zártak be sorra a töltőállomások, a kezelhetetlen helyzet pedig odáig vezetett, hogy a kormánynak közbe kellett lépnie.

Erre várt a piac?

Az Indexnek nyilatkozott Holoda Attila energetikai szakértő, aki szerint a tegnapi bejelentés kiemelten pozitív fejlemény, szerinte látszott, hogy képtelenség tartani az ellátásbiztonságot.

Akkora pánik alakult ki, hogy olyanok is elkezdtek benzint felvásárolni, akiknek nem volt rá szükségük. Ezt már nem bírták a benzinkutak, különösen úgy, hogy a Dunai Finomító csak tegnap hajnalban tudott újra működni. Látszott, hogy most már eljutottunk arra a szintre, hogy az importőrökre is szükség van a hazai ellátásban. Továbbá, vélhetően visszaesik ez a pánikfelvásárlás

– fogalmazott Holoda Attila, aki szerint az import helyreállítása egy hosszabb folyamat lesz, és most elsősorban a pánikszerű vásárlás fog megszűnni, ez fogja javítani azonnal az ellátást. Az import visszaállása azért lesz hosszabb idő, mert akik korábban Magyarországra hozták a benzint, az ársapka miatt elkezdték átcsoportosítani a szállítási útvonalaikat oda, ahol el tudták adni piaci áron – ez pedig idő, amíg helyreáll. „1,5 hónap alatt helyre tud állni az import Magyarországon” – mondta Holoda Attila.

Az energetikai szakértő szerint a kedden bevezetett szankciónak – amelyek az olajársapkára vonatkoztak – semmi közük nincs ehhez a kormányzati intézkedéshez. Szerinte a brüsszeli döntés nem áremelkedést, hanem pont árcsökkenést okozott, hiszen kedden 5 dollárt esett az olaj ára a tőzsdén.

A Mol továbbra is orosz vezetékes olajból látja el az országot. Ezt pedig eddig is olcsóbban kaptuk. A kormány indoklása tehát nem fedi a valóságot

– fogalmazott Holoda Attila, aki szerint a keddi kormányzati bejelentésnek nem lesz érdemi inflációs hatása, mert a vállalkozásoknál már korábban eltörölték az üzemanyagár-sapkát, „gyakorlatilag már egy fél éve beépült az inflációs hatása” – fogalmazott.

Szerinte a napokban tapasztalható káosz volt az oka annak, hogy a kormány meghátrált ettől az intézkedéstől, és feltehetően a Mol már többször is jelezte: ellátási problémák vannak,

de most az olajembargóra rá lehetett fogni ezt az intézkedést.

A benzinárstop kivezetésével külön cikkben, percről percre is foglalkozunk, ahol minden részletről beszámolunk.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)