„Azt vártam, hogy a kormány trükközik még”

DSC6366
2022.12.07. 08:57
Azt vártam, hogy a kormány trükközik még – értékelte az Indexnek Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci piaci elemzője a kedd esti kormányzati bejelentést.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedd este bejelentette: kivezetik a benzinársapkát.

Így senki sem tankolhat 480 forintért magyar benzinkúton.

Egész egyszerűen tarthatatlanná vált a helyzet a magyar benzinkutakon. Bár már az utóbbi hetekben is volt arról szó, hogy a kormány kivezeti az üzemanyagra bevezetett árstopot, eddig arról szóltak a hírek, hogy januárig nem lesz probléma. Csakhogy az utóbbi napokban az autósok szinte keresve sem találtak üzemanyagot, ahol pedig véletlenül mégis benzinre vagy dízelre bukkantak, ott többórás sort kellett kivárniuk, hogy csurranjon-cseppenjen valami. Ahogy fogyott az üzemanyag a kutakon, úgy zártak be sorra a töltőállomások, a kezelhetetlen helyzet pedig odáig vezetett, hogy a kormánynak közbe kellett lépnie.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója arról tájékoztatott kedd este, hogy a sima 95-ös oktánszámú benzin literje 641 forintba kerül december 7-től, míg a nem prémium gázolajért 699 forintot kell majd leszurkolni literenként – a korábbi 480 forintos ár helyett.

Már az alapellátás is akadozott

Pletser Tamást, az Erste olaj- és gázpiaci piaci elemzőjét egy picit talán meglepte, hogy ilyen gyors volt a pánikreakció.

Azt vártam, hogy a kormány trükközik még

– mondta az energetikai szakértő.

Az Erste elemzője 150 milliárd forintra becsüli az elmaradt működési nyereséget a Mol-csoportnál, de a magyar üzemanyagszektor is további 70-100 milliárd forint kárt szenvedett el a kormányzati intézkedések miatt. Ugyanakkor úgy véli, a fuvarozóknak kedvezhet is a kedd esti bejelentés, hiszen végre kaphatnak megfelelő mennyiségben üzemanyagot.

A taxisoknak viszont piaci árat kell fizetniük, miközben nem nő a tarifájuk, tehát még rosszabb lesz ennek a szektornak, csökken az árrésük

– nyilatkozta az Index megkeresésére Pletser Tamás, aki szerint a sorok és a szocializmus rémképe megijesztette a kormányt, plusz folyamatosan gazdaságilag is megugrott az intézkedés ára. Fennakadások lettek volna az áruszállításban, de ennél nagyobb volt a baj, mert a mentők, tűzoltók munkájában is jelentős nehézségek adódtak.

Emlékeztetett arra, hogy a mezőgazdaságban korábban hatósági áron kapták a dízelt, ugyanakkor a mostani döntés értelmében már nem kell a munkaidejükben tovább vadászni az üzemanyagra, és ez nagy könnyebbség lehet nekik.

A benzinárstop kivezetésével külön cikkben, percről percre is foglalkozunk, ahol minden részletről beszámolunk.

(Borítókép: Pletser Tamás 2022. április 25-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)