Óriási bajban a Dunaferr és Dunaújváros, katasztrófától tartanak a helyiek

P  1010
2022.12.08. 05:53
Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere szerdán válságtanácskozást tartott, ezen a Dunaferr helyzetéről egyeztetett a meghívottakkal. A Népszava szerint a kormány segítsége nélkül már hétfőn végképp leáll a Dunai Vasmű kohója.

A dunaújvárosi cég egyik kohója augusztusban, a másik novemberben leállt, ezek az ipari létesítmények 3-4 hónap után már nem indíthatók újra. A vasmű kokszolója is leállására készül, ha ezt nem tudják megakadályozni, akkor a vasmű hideg- és a meleghengerműve alapanyag nélkül marad, a Dunaferr felszámolása pedig elkerülhetetlenné válik, írja a lap.

A cég hosszú ideje a csőd szélén táncol, az üzem mögött álló részvénytársaság adósságát több tízmilliárdra becsülik, emiatt a beszállítók nem hajlandók alapanyagot szállítani. Az orosz–ukrán háború csak rontott az anyagbeszerzési kilátásokon, a bizonytalan tulajdonosi háttér miatt pedig eladhatatlanná vált a cég.

Több ezer ember létbiztonsága került veszélybe

A Dunaferr jelenleg 4 ezer embert foglalkoztat, a leányvállalatoknál pedig további 1500 ember dolgozik. Nagyságrendileg 10 ezer munkahely és 30-40 ezer ember sorsa függ attól, sikerül-e megmenteni az ország legnagyobb kohászati-gépészeti komplexumát.

A tanácskozáson Jevgenyij Tankilevics, a vasmű orosz irányítója is részt vett, aki elmondta, hogy cége a magyar kormánytól vár segítséget.

Pintér Tamás 15 településvezetőt és 4 országgyűlési képviselőt hívott meg, utóbbiak közül senki sem jelent meg.

„A tét óriási, ha nem lesz megoldás, akkor soha nem látott szociális katasztrófa fenyegeti Dunaújvárost és térségét, 16 települést. Több ezer ember létbiztonsága kerül veszélybe, amire nem válasz a gyurcsányozás és nem válasz az orbánozás” – írta közösségi oldalán Pintér Tamás.

Mészáros Lajos, a dunaújvárosi körzet képviselője is reagált a tanácskozás hírére, mint írta, értelmetlennek látta ebben a körben megvitatni a Dunaferr súlyos problémáját, „hiszen érdemi megoldás ebben a körben nem tud születni”.

„Teszem a dolgomat a választási ígéretemnek megfelelően, a politikai marketinget és látványpolitizálást pedig meghagyom ellenfeleimnek” – fűzte hozzá.

(Borítókép:  Bodnár Patrícia / Index)