Továbbra is nagy az érdeklődés a hatósági áras tűzifaprogramra

2022.12.08. 08:11
Hajdú-Bihar megyében a Nyírerdő Zrt. szállítja a fát a hatósági áras tűzifaprogram keretében, két hónap elteltével pedig beszámoltak a tapasztalataikról.

A magyar kormány szeptember végén hirdette meg a lakossági tűzifaprogramját, amelynek értelmében maximum 10 köbméternyi fát hatósági áron vásárolhat meg a lakosság. Hajdú-Bihar megyében a Nyírerdő Zrt. szállítja a fát, a program pedig már az indulása után hatalmas népszerűségnek örvendett.

A Hajdú Online megkereste az erdőgazdaságot, hogy két hónappal a program kezdete után beszámoljanak a tapasztalatokról és a tanulságokról. Juhász Lajos, a Nyírerdő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az erdészeik eddig mintegy 27 ezer köbméter tűzifát értékesítettek.

Ebből körülbelül 12 ezer köbmétert Hajdú-Biharban. A foglalások messze meghaladják az átlagot, jelenleg is nagyjából 75 ezer köbméternyi fára vár a lakosság. 

 A tűzifa kiszolgálása folyamatos, a cégcsoporthoz tartozó erdőgazdaságok átszállításokkal segítik az itt jelentkező igények kiszolgálását, eddig több mint 5 ezer köbméter tűzifa érkezett. A lakosok jellemzően kihasználják a maximalizált 10 köbméteres lehetőséget

– mondta a vezérigazgató-helyettes, hozzátéve, hogy az igénylőknek is van még dolguk a fával, mert az nem kályhakész: el kell szállítaniuk az erdészektől és otthon fel kell hasogatniuk. 

Nagyon sokféle igényt támasztanak a lakosok. A keménylombos fafajok között sokan válogatnak, főként akácra várnak, és nem szállítják el a rendelkezésre álló egyéb fajokat, mint például a tölgyet, juharokat, kései meggyet vagy éppen a más térségekből érkező bükköt vagy csert. Pedig a torlódások elkerülése érdekében kiemelten fontos, hogy aki megkapta a kiértesítést, hogy jöhet az igényelt tűzifáért, az néhány napon belül gondoskodjon az elszállításról

– osztotta meg a tapasztalatokat Juhász Lajos. Sok esetben több hétbe is telik, míg az eladott tűzifát el tudják szállítani, ezért ehhez nagy szükség van a lakosság közreműködésére.