2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

Változik az autópiac, közölték, amit már mindenki nagyon várt

2022.12.08. 17:28
A magyarországi újautó-piac 2024-re állhat helyre, amikor a megrendelt autókat a kereskedők már tervezhetően tudják átadni a vevőknek, és megszűnhet a bizonytalan várakozási idő – mondta Németh Balázs, a Porsche Hungaria (PH) ügyvezető igazgatója.

A német Volkswagen-csoport márkáit importáló cég vezetője szerint jövőre javulhat a magyarországi újautó-piac ellátottsága, és csökkenhet a megrendelt autókra a várakozási idő a nyugat-európai piacon kialakuló recesszió következtében, mivel nagy számban érkezhetnek meg és kerülhetnek forgalomba a 2021–2022-es évben megrendelt járművek. A jövő évet egyidejűleg még sújtják a szállítási bizonytalanságok.

A Porsche Hungaria 2022-ben mintegy 30 ezer új személyautót és kisteherjárművet értékesített – közölte az ügyvezető. Egy évvel korábban az importőrhöz kapcsolódó márkakereskedések 28 789 autót adtak el. A javulást Németh Balázs elsősorban azzal magyarázta, hogy két fontos márkája, az Audi és a Volkswagen megfelelő mennyiséggel tudott reagálni a megrendelésekre.

A legtöbb autót nem magánszemélyek vették

A Porsche Hungariához tartozó márkák eladásainak 75 százaléka céges, a többi magánmegrendelés. Az eladott járművek mintegy 60 százaléka a piaci trendnek megfelelően városi-terepjáró- (SUV) modell volt.

A PH hálózatához jelenleg 55 értékesítési pont és 72 szervizpont tartozik. Németh Balázs arról számolt be az MTI-nek, hogy jelenleg nincs szó a hálózat szűküléséről, megjegyezte azonban, hogy

a megnövekedett rezsiköltségek veszélybe sodorhatnak telephelyeket.

A Porsche Hungaria Kft. a Volkswagen-konszern márkáinak (Audi, SEAT, CUPRA, Skoda, Volkswagen, Volkswagen haszonjárművek, MOON elektromosautó-töltő rendszerek) magyarországi importőre, emellett használtautó-üzletága a Das WeltAuto.