Béremelés sem kell a munkavállalók motivációjához

GettyImages-1234455230
2022.12.09. 06:14
Béremelés nélkül is erősíthető a munkavállalói lojalitás, a SZÉP-kártya mellett a céges programok, a telefon, a laptop, a vállalati autók és a tréningek a legnépszerűbb sztenderd béren kívüli juttatások a hazai vállalatoknál.

Az EY nemzetközi tanácsadó cég EY Adókonferencia nevű rendezvényén több mint 250 résztvevője körében készített felmérést a munkavállalói lojalitásról, és az eredmények alapján megállapította, mi minden motiválja a munkavállalókat a pénzen kívül.

Az EY szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy a megszokott megoldásokon túl számos adóhatékony lehetőség kínálkozik, ideértve bizonyos értékpapírprogramokat is, amelyekkel a vállalkozások a bérköltségek jelentős emelése nélkül is növelhetik a munkavállalók motivációját és lojalitását.

Az energiaválság, az infláció és a növekvő kamatok nem várt kihívások elé állították a vállalatokat, ebben a környezetben minden cég számára fontos a működési költségek féken tartása, miközben az alkalmazottak béremeléssel szeretnék megtartani a vásárlóerejüket. 

A felmérésből kiderült, hogy mik azok a fizetésen kívüli juttatások, amikkel a leginkább motiválhatók a munkavállalók:

  • a válaszadók 95 százalékánál SZÉP-kártyát,
  • 90 százalékánál céges programokat,
  • 83 százalékánál prémiumkategóriás munkaeszközöket,
  • 79 százalékánál vállalati autót,
  • 75 százaléknál tréningeket tartalmaznak leggyakrabban a béren kívüli, szívesen látott juttatási csomagok.

Idén egyébként rengeteg pénzt költöttek a magyarországi munkavállalók SZÉP-kártyával. Ennek értéke összefügg az elfogadóhelyek gyarapodásával és egyéb tényezőkkel, melyekről itt számoltunk be.

(Borítókép: Jason Alden / Bloomberg / Getty Images)  • Hírek
  • Megtakarítás