Magyarországon az áfacsalás ritka, mint a fehér holló

2022.12.10. 15:02
Az EU-tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben, derült ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

Az Európai Bizottság évről évre elkészíti az egyes tagállamok által be nem szedett áfa összegére és a potenciálisan beszedhető áfához viszonyított arányra vonatkozó statisztikákat. Magyarország esetében a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1 százalékos áfarést prognosztizált, a végső érték azonban még ennél is sokkal jobb, 5,1 százalék lett.

Ez azt mutatja, Magyarországon az elmúlt évtized adatai alapján egy egyre eredményesebb áfabeszedés képe rajzoldódott ki.

A ma publikált végleges számok alapján kiderült, nem kis meglepetésre, hogy valójában még a vártnál is jobb eredményt ért el az ország. A 2020-as 5,1 százalékos áfarés döbbenetesen jó adat, a skandináv országokon kívül sehol máshol nem sikerült ennyire leszorítani az áfacsalást

– mondta Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere.

Az Adó Online által készített táblázat szerint a 2019-es „botlás” ellenére Magyarország továbbra is kiemelkedően jól teljesít nemcsak régiós, de akár nyugat-európai összehasonlításban is az áfacsalás elleni küzdelemben. A szakértő szerint a javulás hátterében az online pénztárgép (2014), az EKAER (2015) vagy éppen az online számla (2018) bevezetése keresendő, vagyis ezek a kormányzati intézkedések pozitív hatást gyakoroltak az ágazatra.

Az uniós tanulmányt készítők a Magyarországra vonatkozó részben kiemelik, hogy a 2020-as adat annak ellenére mutat hatalmas javulást, hogy a GDP koronavírus miatti beesése negatívan kellett volna hogy befolyásolja az áfabeszedést. A javuló adatokban részben a koronavírus-járvány miatti támogató intézkedések, részben a szintén a járványhoz köthetően csökkenő készpénzforgalom is szerepet játszhatott, tették hozzá.