Továbbra is tapasztalható üzemanyaghiány a magyar kutakon

DSC6584
2022.12.10. 17:40
Hiába vezette ki kedd este a 480 forintos ársapkát a hazai kutakról a magyar kormány, az autósok az ország egyes részein továbbra is szívhatják a fogukat, sok töltőállomáson még létező jelenség az üzemanyaghiány. Az Index egyik olvasója szombaton arról írt szerkesztőségünknek, hogy Dunaújvárosban nem tudott tankolni.

Ahogy arról írtunk, a hét elején sorban száradtak ki a magyar benzinkutak, az üzemanyaghiány drámai méreteket öltött. A kutak előtt kígyózó sorok alakultak ki, a várakozó járművek miatt helyenként a közlekedés is megakadt. A benzinkáosz tettre sarkallta a kormányt, amely a Mol javaslatára eltörölte a benzinárstopot. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója már kedden jelezte, hogy a rend nem fog helyreállni varázsütésre, rövid távon a pánikvásárlás megszüntetése volt a cél, ezt sikerült is elérni.

Hetek kellenek ahhoz, hogy az üzemanyag elérhetősége újra visszaálljon a megszokott szintre. Bízzunk benne, hogy a sorok hamarosan megszűnnek, de az import teljes normalizálódása akár több hónapot is igénybe vehet. Ideális esetben jövő év elejére már stabil importtal és jelentősen magasabb készletekkel rendelkezhet az ország

nyilatkozta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

A keddi, rendkívüli kormányinfón az Index arról kérdezte Hernádi Zsoltot, mekkora veszteséget okozott a Molnak az ársapka, illetve arról is faggattuk, mikor tudnak újra szállítani a kis benzinkutaknak.

Nagy veszteséget okozott a Molnak az árstop, annak örüljünk, hogy ez az intézkedés ennyi ideig fennmaradhatott. Ez fájdalmas időszak volt, de a kérdés ez ellátásbiztonságról szól, a probléma már veszélyeztette az ország működőképességét. Itt már nem kockázatról volt szó, bekövetkezett egy esemény, amire reagálni kellett. A kis benzinkutaknak szánt szállításokat folyamatosan növeljük, arra buzdítjuk őket, hogy melegítsék fel a régi kapcsolataikat

– válaszolta lapunknak a Mol-vezér.

A hét második felében záporoztak az olvasói levelek a benzinkutakon uralkodó állapotokról, a tapasztalatok szerint a hét eleji rémálom, vagyis a hosszas sorban állás sok helyen megszűnt, de azért nem mindenhol állt vissza minden a régi kerékvágásba. Szombat délután pedig az Index olvasója arról számolt be, hogy az egyik nagyobb magyar városban még mindig nem könnyű üzemanyaghoz jutni.

„Péntek óta Dunaújvárosban sajnos egyik benzinkútnál sem sikerült tankolnom 95-ös oktánszámú üzemanyagot”

– írta olvasónk.

Előfordulhat, hogy mások is így járnak a következő napokban, az importőrök hiába aktivizálták magukat, fizikailag képtelenség minden benzinkutat feltölteni 2-3 nap alatt. Hernádi Zsolt is hangsúlyozta, a legfontosabb cél, hogy januárra helyreálljon az ellátásbiztonság.

„A február 5-én életbe lépő szankciók újabb válsághelyzetet teremthetnek, utána 10 százaléknyi dízel fog hiányozni az európai piacokról. Újra kell tölteni a készleteinket, hogy ha újabb probléma jelentkezik, legyen időnk reagálni a helyzetre. Ma kell lépni ahhoz, hogy jövő év elején feltöltött készletekkel rendelkezzen Magyarország. Nem jó, ha drága valami, annál csak az rosszabb, ha valamiből hiány van. Most nagy lépést teszünk afelé, hogy megszűnjön az üzemanyagkáosz hazánkban” – fűzte hozzá Hernádi Zsolt.

Önnek sikerült üzemanyaghoz jutnia Budapesten vagy vidéken a benzinárstop megszűnése óta?
Küldje el nekünk!

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)