Nagyot lépett az Erste, beolvasztotta a Commerzbankot

HNT 0435
2022.12.12. 11:23
Növekedés, hatékonyság, profit – ez a három szó jellemzi az Erste növekedési stratégiáját. Decemberben új mérföldkőhöz érkezett a bank: húsz hónapnyi egyeztetés után lezárult a Commerzbank Zrt. felvásárlása. Az ügyfeleket sikeresen átvették, így a vállalati hitelezés piacának több mint tíz százalékát hasította ki magának az Erste.

Több mint 250 erstés munkavállaló dolgozott azon, hogy zökkenőmentesen záruljon az akvizíció. A banki vezetők bevallása szerint az is előfordult, hogy a kollégák nem aludtak 40 órán keresztül. 

A top 5-be vásárolták magukat

A megfeszített munkatempónak köszönhetően az Erste Bank sikeresen integrálta a Commerzbank magyarországi leányvállalatának ügyfeleit és tevékenységét vállalati üzletágába.

A felvásárlás zárásával az Erste Bank Magyarország ötödik legnagyobb vállalati hitelezőjévé vált, piaci részesedése meghaladja a 10 százalékot.

A Commerzbank Zrt. november 30-án hajtotta végre az utolsó tranzakciókat. Ezt követően az Erste bank átvette a Commerzbank ügyfeleit, folyószámláit, betéteit és hiteleit.

A banki vezetők ismertették, hogy az ügyfelek többsége átjött a Commerzbanktól, és december másodikától használhatták a korábban nekik megküldött erstés kártyákat, míg az új, Erste Banknál vezetett számláikat december 5-én érhették el teljeskörűen.

Decembertől az ügyfelek a Commerzbank Zrt. korábbi magyarországi fiókjai helyett az Erste Bank fiókjait vehetik igénybe. 

A tranzakció zárásával az Erste Bank vállalati hitelállománya meghaladta az 1200 milliárd forintot, amivel a pénzintézet Magyarország ötödik legnagyobb vállalati hitelezőjévé vált, piaci részesedése pedig meghaladja a tíz százalékot.

Tudást is vásároltak

Az idén 25 éves Erste Bank Hungary a Commerzbank Zrt. integrálásával immáron tizedik sikeres felvásárlását hajtotta végre.

Büszkék vagyunk arra, hogy a tranzakciókkal sosem csupán új ügyfelekkel gazdagodtunk, hanem a hozzánk csatlakozó munkatársak révén olyan tudásra is szert tettünk, amely tovább növelte szolgáltatásaink színvonalát 

– mondta Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója.

A közel harminc éve alapított magyar Commerzbank Zrt. a budapesti központon kívül három nagyvárosban működtetett irodát. A magyarországi székhellyel rendelkező és a vállalati ügyfeleket kiszolgáló bank a vállalathitelezési, a trade finance és a devizaüzletág területén rendelkezett erős piaci jelenléttel. Szabados Richárd, az Erste Bank vállalati üzletágának vezetője rávilágított, hogy a fúzióval olyan területeken erősödött az Erste, amelyekben korábban nem volt kiemelkedő, például a trade finance területén.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)