A brüsszeli döntés hatására szárnyakat kapott a forint

20220707 3151
2022.12.13. 08:47
Hétfőn este megszületett az egyezség Magyarország és Brüsszel között. A döntés jót tett a forintnak, a magyar fizetőeszköz kedd reggel jelentősen erősödött.

Kedd reggel fél 9-re 410 forinton jegyezték az eurót, amely jelentős javulást jelent a magyar fizetőeszközt tekintve. Valószínűleg a Magyarország és Brüsszel közötti megállapodás volt ilyen jó hatással az árfolyam alakulására.

Az uniós döntés megszületése előtt, este fél nyolckor még csak 415,88 forinton jegyezték az eurót, amely már akkor is erősödni látszott a hétfő reggeli 418,77 forinthoz képest az euróval szemben.

A brüsszeli megállapodás után szárnyalásba kezdett a magyar fizetőeszköz. A nagy döntés hétfő este született meg, amikor az Európai Unió soros elnökségét ellátó cseh kormány bejelentette, hogy a Magyarország által blokkolt kérdésekre megoldást találtak, cserébe jóváhagyták a ránk vonatkozó megállapodásokat.

Az uniós testülettől érkező hírek szerint az EU-hoz akkreditált nagykövetek elvi egyezségre jutottak minden fontos kérdésben, amit a döntések végleges jóváhagyása zár le, írásbeli eljárással. Ez azt jelenti, hogy a nagykövetek jóváhagyták

  • nemcsak az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagot,
  • illetve a 15 százalékos globális minimumadót,
  • az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást tartalmazó magyar helyreállítási tervet,
  • valamint a jogállamisági eljárás lezárására vonatkozó javaslatot is.

Frissítés 

410 alá is benézett ma a forint, és kitart ezen a szinten az euróval szemben. Az amerikai inflációs adat megérkezésével nagyot zuhant a dollár és erősödött az euró. A forint is erőteljes erősödésben van a dollárral szemben, jelenleg 384-nél jár a kurzus. 

Forrás: tradingview.com
Forrás: tradingview.com

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)