Itt vannak a számok, ennyit emelkedtek a magyar háztartások energiaköltségei

HNT 6548
2022.12.13. 11:13
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint novemberben sem emelkedtek a magyar háztartások energiaköltségei. Mint kiderült, a rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz novemberben is nálunk volt a legolcsóbb.

Az Energie-Control Austria és a MEKH megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálat novemberben is több európai fővárosban regisztrált energiaár-növekedést – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Londonban 12, Párizsban 11, Prágában pedig 10 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. A földgáz lakossági ára októberhez képest Berlinben 27, Londonban pedig 25 százalékkal emelkedett egy hónap alatt.

Magyarországon nem emelkedtek novemberben a költségek

A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei novemberben sem emelkedtek. A magyar háztartások novemberben a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás évenkénti 2,523 kilowattóra esetén a második legolcsóbb árat (kilowattóránként 9,06 eurocentet) fizették a villamos energiáért.

Azok a háztartások, amelyek 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok kilowattóránként 10,44 eurocent áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz novemberben is nálunk volt a legolcsóbb, átlagfogyasztás (63,645 megajoule) esetén kilowattóránként 2,49 eurocent. Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások kilowattóránként 5,06 eurocent áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár. 

A MEKH havonta megjelenő ár-összehasonlító jelentései ide kattintva érhetők el.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)