Kína lehagyta a világot

2022.12.13. 11:31
Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány cikke rávilágít arra a tényre, hogy bár a kínai gazdaság az elvártakhoz képest alulteljesített az elmúlt két évben, a tavalyi esztendőben több ipari robotot helyeztek üzembe Kínában, mint a világ többi országában, ezzel pedig lekörözték és le is hagyták a világot robotizációban.

Szervizrobotból tavaly 19 millió darabot értékesítettek, melyből 121 ezer darab a komplexebb feladatok elvégzésére és a többi robottal való együttműködésre is alkalmas – írja az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány cikke.

Amint az kiderült, ipari robotból 2021-ben 517 ezer darabot helyeztek működésbe újonnan, amely érték 31 százalékkal magasabb a 2020-asnál. 2016 és 2021 között az átlagos éves növekedési ütem 11 százalék volt. Világszerte jelenleg közel három és fél millió ipari robot segíti a gyári termelést.

A kutatók szerint az ipari robotok exponenciális ütemű terjedése mellett megállapítható, hogy egyre nagyobb a fejlett, egymással együttműködni képes robotok aránya. 2021-ben az újonnan üzembe helyezett ipari robotok több mint 7,5 százaléka volt „okos”, míg két évvel ezelőtt ez az arány még csak 6,5 százalék volt, 2017-ben pedig kevesebb mint 3 százalék.

Az installált ipari robotok növekedési üteme Ázsiában a legnagyobb. A legnagyobb területű kontinensen tavaly 38 százalékkal, míg Európában 24 százalékkal, Észak-Amerikában pedig 31 százalékkal nőtt az üzembe helyezett gyári robotok száma.

A tavalyi volt az első év, hogy több ipari robotot helyeztek üzembe Kínában, mint a világ többi pontján.

Ugyan a kínai gazdaság az elvártakhoz képest alulteljesített az elmúlt két évben, az európai energiaválság és a globálisan általánosan jelentkező inflációs periódus Európát és Amerikát erőteljesebben érinti. Fontos megjegyezni, hogy a hagyományosan fejlettebb gazdasággal rendelkező országok korábban belekezdtek az automatizációba, így Kína felzárkózása még figyelemreméltóbb. Tavaly tízezer munkásra vetítve a világ második legnagyobb gazdaságával rendelkező országban 200 ipari robot működött, míg 2019-ben még csak 187. Ez alapján Kína a világ 11. legautomatizáltabb gazdaságával rendelkezik.