Politico: Orbán Viktor győzelme a brüsszeli megállapodás

20221023111233 PAP 9601
2022.12.13. 13:43
A brüsszeli székhelyű Politico szerint Orbán Viktor taktikai vétóival érte el, hogy az uniós országok mérsékeljék a Magyarországnak ígért pénzek befagyasztását.

A Politico írása szerint Orbán Viktor győzelmét jelenti a hétfő esti brüsszeli megállapodás. Amint arra a cikk kitér, két tényező volt, ami a magyar miniszterelnök kezére játszott:

  • az uniós rendszer, amely számos fontos döntés meghozatalában egyhangúságot követel meg, valamint
  • „az unió intenzív vágya, hogy megőrizze az egységes EU-homlokzatot”, miközben a közelben dúl a háború.

A döntés azonban továbbra is azt jelenti, hogy Magyarország várhatóan milliárdokat veszít el egy olyan időszakban, amikor gazdasága ingatag. Emellett semmi sem garantálja, Magyarország képes lesz teljesíteni ígéretét a 27 jogállamisági reform elfogadására – vélekedik a lap.

Az Európai Unió számára a megállapodás némi enyhülést jelent az ukrajnai fronton. A hetek óta húzódó ügy végére pont került, így miután az Európai Parlament kedden jóváhagyta a döntést, az unió januárban megkezdheti a kifizetéseket Ukrajnának.

Ezzel kapcsolatban Varga Judit igazságügyi miniszter is közzétett egy bejegyzést közösségi oldalán, amelyben azt írja: „a megállapodás nemcsak Magyarország, hanem Európa győzelme is, hiszen egymás érveit meghallgatva és megértve a tagállamok mondták ki az utolsó szót.”

Maradunk a konstruktív párbeszéden alapuló együttműködés pártján

– vélekedett Varga Judit.

Reagált az ellenzék

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke szerint „megalázó vereséget” szenvedett a magyar kormányfő. 

Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke reggeli posztjában többek között megjegyezte: „Fehér zászló a Karmelita felett. Kofa lett a kormányfőből. Árus. Az állítólagos magyar nemzeti érdek és saját, illiberálisnak hívott rendszerének szatócsa. Pénz kellene. Nagyon gyorsan. A megtámadott Brüsszeltől. Hónapok óta folyik a vita arról, hogy milyen feltételekkel kaphatunk végre valamennyit.”

Cseh Katalin momentumos EP-képviselő azzal a felütéssel reagált a hírre, hogy „Orbán végül aprópénzért bedobta a vétókártyáit”.

A további ellenzéki reakciókat a brüsszeli megállapodásról összeszedtük egy cikkben, amelyet ide kattintva tud elolvasni.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. október 23-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)