Németország a szél erejével fedezte az áramot

2022.12.16. 19:14
Növekedett a megújuló energiaforrások aránya a német villamosenergia-felhasználásban, az idei fogyasztás közel felét megújuló energiából fedezték.

A Német Energia- és Vízgazdálkodási Szövetség (BDEW) pénteken tette közzé idei jelentését, amelyből kiderült, hogy az idei áramfogyasztás 47 százalékát megújuló energiából fedezték.

Az idei arány öt százalékponttal haladja meg a tavalyi eredményeket.

A növekedés elsősorban annak a nagy mennyiségű szárazföldi szélenergia-termelésnek köszönhető, amelyet az év kezdetekor tapasztalt szeles időjárás tett lehetővé, de a napsütéses nyári hónapok is nagyban hozzájárultak az eredményhez.

A zöld energia aránya a teljes áramtermelésben 45 százalék közül mozog, ugyancsak öt százalékponttal meghaladva a tavalyi arányt.

A BDEW szerint 2022-ben 574 milliárd kilowattóra energiát állítottak elő, ez két százalékponttal kevesebb, mint az egy évvel ezelőtti mennyiség.

A megújuló energiaforrások az MTI szerint 256 milliárd kilowattórával járultak hozzá a teljes bruttó áramtermeléshez, ebből körülbelül száz milliárd kilowattórát a szárazföldi szélenergia fedezett. A jelentés szerint a fotovoltaikus rendszerek 62 milliárd kilowattórával, míg a biomassza közel 47 milliárd kilowattórával járult hozzá az energiatermeléshez.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.