Újabb változás jön a napelemeknél

GettyImages-98768478
2022.12.17. 17:01
Változtatásokról döntött a kormány az 50 kW feletti napelemes fejlesztések hálózati csatlakozására vonatkozó szabályozásban. Ez a döntés a háztartási méretűnél nagyobb létesítményekre vonatkozik.

A mostani módosítások szerint a 2022. május 2-ig már befogadott csatlakozási igénnyel rendelkező erőművi befektetőknek több dolguk is lett:

  1. nyilatkozatban kell megerősíteniük beruházási szándékukat,
  2. továbbá meg kell jelölniük a csatlakozás kívánt időpontját,
  3. majd végül egy pénzügyi biztosítékkal is meg kell erősíteniük a szándékukat – szúrta ki a Portfolio.

Ugyanakkor további fontos változtatás, hogy az ilyen beruházók számára kiadandó műszaki gazdasági tájékoztató dokumentumok kiadásának határidejét másfél hónappal elhalasztották. Beruházói szempontból viszont meglehetősen jó hír, hogy

megszűnik a szabályozási tartalék biztosítására vonatkozó kötelezettség.

A péntek este megjelent Magyar Közlöny értelmében csatlakozási igénnyel rendelkező erőművi befektetőknek 2023. január 15-ig nyilatkozniuk kell – meg kell erősíteniük szándékukat. A veszélyhelyzeti kormányrendelet értelmében azoknak, akik ezt megteszik, a tényleges csatlakozás kívánt időpontját is meg kell adniuk – 2027 lehet a legkésőbbi időbont. 

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ezek a szóban forgó hálózati fejlesztések jelentős idő- és finanszírozási igénnyel rendelkeznek, és lényegében minden érintett szereplőnek az az érdeke, hogy minél előbb csak a valóban szükséges beruházások valósuljanak meg.

akik a szándékukat megerősítik, és korábban nem fizettek csatlakozási díjat vagy pénzügyi biztosítékot, a szándékukat mostantól biztosítékkal is meg kell erősíteniük

– ez az összeg a csatlakozási díjba beszámítható. A pénzügyi biztosíték mértéke az igényelt csatlakozási kapacitásra vetítve 4,5 millió forint/MVA (/MW), ami megegyezik a csatlakozási díj jelenlegi összegével. A mostani új eljárásrendnek az a célja, hogy a korában benyújtott 5000 MW-nyi csatlakozási igényt újra megvizsgálják, és naprakész képet kapjanak, milyen mértékű fejlesztésekre lesz szükség a következő években.

Más is változott

Szintén a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg új rendelet. Ennek értelmében megszűnik a 2022. május 2-ig benyújtott csatlakozási kérelmekkel kapcsolatos, az új időjárásfüggő erőművekhez a beruházó számára úgynevezett szabályozási tartalékot előíró, nyáron bevezetett kötelezettség.

Ám ha a beruházó úgy dönt, önként mégis vállalja a villamosenergia-rendszer kiegyenlítéséhez igénybe vehető rugalmassági kapacitás nyújtására vonatkozó kötelezettséget, akkor díjkedvezményben részesülhet.

A lap felhívja arra a figyelmet, ennek értelmében tehát a 30 százalékos aFRR kiegyenlítő szabályozási szolgáltatás nyújtására és kapacitás felajánlására alkalmas, újonnan létesített berendezés telepítése és akkreditációja vagy bármilyen, időjárásfüggőnek nem minősülő, már korábban telepített berendezés akkreditációja nem lesz kötelező, viszont az erre vonatkozó önkéntes kötelezettségvállalásért díjkedvezmény adható, amelynek mértéke a termelő és a felajánlott szabályozási kapacitás arányától függ, és legfeljebb a csatlakozási díj 50 százaléka lehet.

(Borítókép:   Andreas Rentz / Getty Images)