Mélyzuhanásban a gáz ára, ez a magyaroknak duplán jó hír

HNT 6536
2022.12.19. 20:51
Nagyot zuhant a holland TTF árfolyama, miután bejelentették a megállapodást az uniós gázársapkáról.

Szinte azonnal lekövette a holland TTF árfolyama a gázársapkáról szóló megállapodást, a bejelentés után mélyzuhanásba kezdett – 112 dollárról 106-ig esett vissza, és jelenleg is ezen a szinten jár.

ttfgas

A holland földgáz ára már napokkal ezelőtt jelentős csökkenésbe kezdett, 140-ről bukfencezett a mai 110 körüli szintre, ami az ellátással kapcsolatos aggodalmak enyhülésének tudható be. Rekordszinten van az LNG-behozatal, valamint a németországi szélenergia-ellátás, és a franciaországi nukleáris energia is segít biztosítani Európa energiaigényét.

A magyaroknak duplán jó

Az uniós energiaügyi miniszterek megállapodtak a gázárplafonról – közölte Dmitrij Cernikov, az EU cseh elnökségének szóvivője hétfő délután. A Financial Times beszámolója szerint az uniós gázárplafon akkor lép életbe, ha az első hónapra szóló holland gáztőzsde, a TTF-szerződés árai három napon keresztül meghaladják a 180 euró/megawattóra szintet.

Az Indexnek küldött véleménycikkében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy az energiaárak felrobbanása egy kívülről ránk kényszerített cserearányromlást idézett elő. Energiaimportunk ára a 2021-es GDP-arányos 4,4 százalékról 2022 végére 10 százalékra is ugorhat, így a háború előttinél 10 milliárd euróval többet (7 milliárd helyett 17 milliárdot) fizetünk energiáért évente, amiből 4-5 milliárd euró hárul az államra. Ez a költségvetés energiaszámlájának növekedése (2 milliárd euróról 6-7 milliárd euróra való növekedés).

Ezt a többletösszeget a hazai cégektől és a hazai közszolgáltatásokból vonják ki a gazdaságunkat kifosztó erők, s ezzel a szankciós politika egyszerre okoz szinte elviselhetetlen nehézségeket a családok, a vállalatok és az állam számára – ismertette Nagy Márton.

A miniszter elemzéséből kiderül, hogy a hazai költségvetés nagyban függ az energiaáraktól, a legnagyobb mínuszokat is a megnövekedett gáz- és villanyárak okozzák. Az alacsonyabb energiaárak, tekintve, mennyire energiafüggő a magyar ipar, nemcsak a háztartásokat, de a vállalati szektort is tehermentesítik, így ez számunka duplán jó hír.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)