Szeptember óta több mint 600 millió köbméter földgázt spóroltunk meg

DMOHA20100226004
2022.12.19. 08:56
Ahogy az emelkedő energiaárak, úgy a spórolási kényszer is később érkezett meg hazánkba, mint Európa más országaiba. Augusztusban azonban Magyarországon is megfordult a korábbi trend, melynek eredményeként a megtakarítások itthon is egyre látványosabbak.

Szeptember és december közepe között több mint 600 millió köbméter földgázt spóroltunk meg, arányaiban ez közel 25 százalékos fogyasztáscsökkenés – írja a G7.

A gazdasági portál számításai szerint az elmúlt három hónap megtakarításai nem csak abból adódnak, hogy kevesebbet fűtöttünk, ebben az ipar és az áramtermelés is benne van. Mindez azt jelenti, hogy hazánkban késve, de végül a gazdaság minden szegmensében megindult az alkalmazkodás a magasabb árakhoz.

A lap a Bruegel adatgyűjtésére hivatkozva azt írja: Európa számos országában már az év eleje óta gyorsuló ütemben csökken a gázfogyasztás, 27 uniós tagállamban eddig minden hónapban kevesebb gáz fogyott, mint amit a korábbi években megszokhattunk. A csökkenés kora tavasszal még minimális volt, májustól azonban egyre nagyobb lett, az ősz végére pedig már bő 20 százalékkal jártunk a megszokott fogyasztás alatt.

Magyarországon ez a folyamat kicsit később indult meg: a napi forgalmi adatok szerint január–februárban csak minimális mértékben csökkent a hazai gázfogyasztás, márciusban és áprilisban pedig még nőtt is. Ennek az egyik magyarázata, hogy itthon a lakosság az év első felében még nem szembesült az energiaárak emelkedésével, és nem is tartott attól, hiszen az áprilisi választások egyik fő ígérete volt a rezsicsökkentés fenntartása.

Nyáron a kormány végül mégis hozzányúlt a rezsicsökkentéshez, augusztustól az alacsonyabb gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig maradt érvényben.

Ettől kezdve pedig az idei felhasználás már nem ment vissza a korábban megszokott szintre, sőt, ahogy beléptünk a fűtési szezonba, egyre jobban elmaradt tőle.

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)