Csak egy uniós országban alacsonyabbak a fizetések, mint Magyarországon

DSC5293
2022.12.20. 10:00
Az Európai Unión belül kizárólag Bulgáriában alacsonyabbak a fizetések, mint Magyarországon – derült ki az Eurostat legújabb felméréséből.

Az uniós statisztikai hivatal egy új számítási módszer szerint tett közzé kimutatást a 2021-es uniós átlagkeresetekről. A számításban nemcsak a teljes foglalkoztatásban részt vevők, hanem a részmunkaidőben dolgozók fizetését is figyelembe vették. 

Ezáltal az az eredmény jött ki, hogy az unióban bruttó 33 500 euró volt az átlagos éves kereset. Ettől a mutatótól Magyarország jócskán elmaradt,

idehaza ugyanis átváltva 12 600 euróra jött ki az átlagkereset.

Ez minimális eltéréssel megfelel azoknak az adatoknak, amelyeket a NAV publikált nemrég a tavalyi keresetekről.

A statisztikai adatok szerint a magyarnál kizárólag a bolgár átlagkereset volt alacsonyabb (10 300 euró). Románia már kicsivel jobban teljesített, mint Magyarország (13 000 euró), akárcsak a többi régiós ország, az uniós átlag feletti fizetés viszont csak Ausztriában volt a szomszédok közül. A legtöbb pénzt Luxemburgban (72 200 euró), Dániában (63 300 euró) és Írországban (50 300 euró) keresték az emberek. 

Az Eurostatnak a napokban megjelent egy másik felmérése is, amelyben Bulgária szintén az utolsó, Magyarország pedig az utolsó előtti helyet foglalta el.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)