Publicus Intézet: tízből nyolc magyar nehezen fizeti ki a rezsiszámlákat

2022.12.20. 06:10
A magyarok 83 százalékának problémát jelent a rezsi kifizetése, közölte az ATV a Publicus Intézet friss kutatására hivatkozva.

A kutatásból kiderült, tízből nyolc ember bajban van idehaza, amikor a számlák befizetéséről van szó. Az emberek spórolással válaszolnak a nehéz helyzetre, ha kell, még a hideg idő ellenére is lejjebb veszik néhány fokkal a fűtést. A gázért többet fizető fogyasztók átlagosan hatvanszázalékos drágulásról számoltak be, közel negyedük duplaannyit fizet.

Bali Gábor energiapiaci szakértő nem tudott megnyugtató hírrel szolgálni azoknak, akik nehezen bírják kifizetni a számlákat.

„Egyetlen lehetőségük az, hogy valamilyen módon csökkentsék az energiafelhasználásukat annak érdekében, hogy kevesebbet fizessenek. Ha ez a tél hidegebb is lesz az átlagosnál, akkor is kevesebbet fogunk fogyasztani az ország teljes szintjén” – nyilatkozta a szakértő az ATV Híradójának.

A kutatásból az is kiderült, hogy a kormánypárttal szimpatizálók megértőbbek a magasabb számlák kapcsán. A Fidesz szavazóinak mindössze tizenhárom százaléka adott hangot sérelmének a magasabb számlákkal összefüggésben.