Nagy változás az üzemanyag-ellátásban, ismét mindenkinek szállít a Mol

PAP 9712
2022.12.21. 07:24
A Mol ismét tud üzemanyagot szállítani azoknak a kisbenzinkutaknak, amelyekkel szemben nincs szerződéses kiszolgálási kötelezettségük – közölte Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke.

A Mol egy hónapja, még az üzemanyagárstop feloldása előtt jelentette be, hogy az országban kialakult üzemanyag-hiányos helyzet miatt nem tudnak ellátni rengeteg magyarországi benzinkutat. Az árstop december 6-án történt feloldása segített ugyan a probléma megoldásában, de azt a szakértők is közölték akkor, hogy néhány napba vagy 1-2 hétbe még beletelhet, mire az ellátás helyzete rendeződik Magyarországon. 

Egri Gábor most arról számolt be, hogy hétfőn a Mol ismét megkezdte a szállítást azoknak a kutaknak is, amelyeket eddig egyáltalán nem tudott ellátni. Egyelőre csak az általuk igényelt mennyiségnek a negyedét kapják meg a vállalattól, de ez arra már elég, hogy a töltőállomások elkezdjék visszapótolni a készleteiket. Az FBSZ vezetője azt is hozzátette: 

nagyjából január közepére állhat vissza a kisbenzinkutak normálisüzletmenete.

Ehhez arra is szükség van, hogy az autósok visszaszokjanak az utóbbi hetekben kiüresedett töltőállomásokhoz, ez a folyamat már megkezdődött. A kisbenzinkutak kínálata egyelőre messze nem maximális, de mennyiségi korlátozás a legtöbb esetben már nincs náluk – mondta Egri Gábor a Világgazdaságnak.

Grád Ottó, a  Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára ugyancsak nyilatkozott a lapnak, és azt mondta: reméli, hogy  rövidesen visszaáll a hazai üzemanyagpiac normál állapota. Megjegyezte azt is, hogy a kisbenzinkutak ellátója eredetileg s em a Mol volt, hanem az importőrök (ezt a helyzetet írta felül a benzinárstop bevezetése tavaly novemberben).

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)  • Tippek
  • Csok