A németek nem szeretnék, ha kínai vakcinával oltanák őket

GettyImages-1433373063
2022.12.22. 06:28
Németország elintézte, hogy a Kínában élő állampolgárai ne a kínai vakcinával, hanem hazai ellenanyaggal oltakozhassanak.

Németország a BioNTech–Pfizer Covid–19 vakcinából egy adagot küldött Kínába, amit majd az országban élő németek kapnak meg.

Olaf Scholz kancellár szóvivője, Steffen Hebestreit elmondta, hogy az oltóanyagot szállító repülőgép várhatóan hamarosan megérkezik Kínába. A kínai kormány engedélyezte, hogy a határain belül élő németek felvegyék a Pfizer vakcinát, amit eddig tiltott a kormányzat – ismertette az ABC News.

Hebestreit elmondta, hogy a megállapodásból mintegy 20 ezer, Kínában élő német profitálhat, és azon dolgoznak, hogy más külföldiek is kaphassanak a német vakcinából.

Német a némettel, kínai a kínaival

Cserébe azért, hogy Kína beleegyezett a német fejlesztésű BioNTech–Pfizer vakcina korlátozott használatának engedélyezésébe, Németország lehetővé teszi, hogy a határain belül élő kínai állampolgárok megkaphassák a kínai gyártmányú Sinovac vakcinát, amelyet az Európai Unióban korábban nem engedélyeztek.

Scholz november eleji pekingi látogatásakor elmondta, hogy Kína a külföldiek számára is elérhetővé teszi a BioNTech–Pfizer oltásokat, és ez „csak az első lépés lehet”, jelezve, hogy reméli, a vakcina használatát ki lehet terjeszteni a kínai lakosságra is.

Kína eddig csak hazai vakcinákat hagyott jóvá, amelyek egy régebbi technológiát használnak, így kevésbé bizonyulnak hatékonynak a koronavírus elleni harcban, mint a BioNTech–Pfizer vagy a Moderna vakcinák – írja az ABC News.

(Borítókép: Kevin Frayer / Getty Images)