Moszkva a békén dolgozik: két ország kedélyeit is csitítja

2022.12.24. 06:25
Örményország és Azerbajdzsán között dúlnak az indulatok, mindkét ország hosszú listát tudna mutatni a másik országtól elszenvedett sérelmeiről. Moszkva most megbékélésre szólította fel a szembenálló feleket.

Megbékésére szólította fel Örményországot és Azerbajdzsánt pénteken Moszkvában az orosz külügyminiszter azeri kollégájával tartott találkozóján. A külügyminiszteri értekezletre, amelyen a hegyi-karabahi helyzetet vitatták meg, meghívást kapott az örmény külügyminisztérium vezetője, Ararat Mirzoján is, de Jereván az Azerbajdzsán területén található, többségében örmények lakta szakadár beékelődésben kialakult újabb válság miatt lemondta a részvételt – ismertette az MTI.

Elengedhetetlen, hogy minél gyorsabban enyhítsük a feszültséget

– jelentette ki Szergej Lavrov a Ceyhun Bayramov azeri kollégájával tartott tárgyalása utáni sajtótájékoztatón.

Szokatlan szerepben Moszkva

Több mint egy hete tiltakozó azeri aktivisták torlaszolják el a Hegyi-Karabah és Örményország közötti egyetlen átjárót, a Lacini-folyosót. A tüntetők állítólag az ércbányáknak a környezetre gyakorolt káros hatásai ellen vonultak fel. Jereván Bakut vádolja a tiltakozás támogatásával, amit Azerbajdzsán tagad. Örményország tétlenséggel vádolja a 2020 novembere óta a térségben állomásozó orosz békefenntartókat.

Ezek az incidensek újra és újra folytatódnak, és az egyik fél minden incidens után elutasítja a tervezett tárgyalásokat

– jelentette ki Lavrov. Hozzátette, hogy ennek ellenére nem veszik le a napirendről a háromoldalú érintkezést az örmény kollégákkal.

Lavrov alaptalannak nevezte az orosz békefenntartók ellen felhozott vádakat. Hozzátette, hogy megvizsgálták a Lacini-folyosóban kialakult helyzetet, és a békefenntartók most az érintett felekkel tárgyalva a helyzet rendezésén munkálkodnak – közölte az MTI.