Most kezdődik az igazi káosz Nagy-Britanniában

GettyImages-1245810417
2022.12.26. 18:30
Tovább erősödik az országon végigsöprő sztrájkhullám. Karácsony után leállhatnak a vonatok is.

Ahogy az ünnepek előtt az Index is beszámolt róla, sztrájkhullám söpör végig Nagy-Britannián. Az egészségügyi dolgozók, a mentősök, a határőrizeti szerveknél dolgozók, illetve a vasúti és légi közlekedési dolgozók is munkabeszüntetést hirdettek a karácsony és szilveszter közötti időszakra.

A vasúti és légi közlekedési dolgozók sztrájkja miatt nem zökkenőmentes a Nagy-Britanniába való bejutás. Vasárnap a vasúti alkalmazottak jelezték, hogy karácsony másnapjának estéjétől 24 órás munkabeszüntetésbe kezdenek – írja a Bloomberg.

A Crosscountry vonatüzemeltető vállalat Közlekedési Alkalmazottak Egyesületének (TSSA) tagjai este 9 órától nem vették fel a munkát, így tiltakozva a kötelező elbocsátások ellen, továbbá az emelkedő megélhetési költségeket lekövető azonnali béremelést követelve.

A Nagy-Britannia jelentős részén működő Crosscountry szolgáltatásait érzékenyen érinti a sztrájk, amelyben többek között ügyfélszolgálati menedzserek, sofőrök, oktatási, ügyfél-kommunikációs, biztonsági és közlekedésirányítási alkalmazottak is részt vesznek.

A vonatok leállnak, hacsak a vállalat vezetése a kormánnyal karöltve nem tesz le elénk olyan ajánlatot, amely számunkra megfelel. Belefáradtunk, hogy természetesnek veszik a munkánkat, a jogos kéréseink azonban süket fülekre találnak. A munkakörnyezet biztonságosabbá tételét, illetve béremelést követelünk. Amíg ezek nem valósulnak meg, folytatjuk a sztrájkot

– mondta Nadine Rae, a szakszervezet vezetője.

Egy másik vállalat, a Great Western Railway dolgozói szerda déltől jelentettek 24 órát munkabeszüntetést.

(Borítókép: Vasútállomás Londonban 2022. december 24-én. Fotó: Belinda Jiao / Getty Images)