Kemény napokon vannak túl a tűzoltók: több ember és kutya is az áldozatok között van

2022.12.27. 09:26
Szenteste 129, karácsony első napján 133, karácsony második napján pedig 106 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. A három nap alatt 99 esetben tűz miatt, 269 alkalommal pedig műszaki mentést igénylő balesetek miatt hívták a tűzoltókat. Összesen 70 lakástűz volt a három nap alatt. Egy ember lakástűzben, ketten pedig szén-monoxid-mérgezésben vesztették életüket hétfőn – tájékoztatott erről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Karácsony második napján 154 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, 106 helyen volt szükség tűzoltói beavatkozásra. 36 esetben tűzhöz, 25 esetben lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, 70 alkalommal pedig műszaki mentést igénylő balesetekhez hívták őket.

Ahogy arról az Index is beszámolt, hétfő reggel fél nyolc körül riasztották a tűzoltókat Kunmadarasra, a Frangepán Miklós utcába, ahol egy nyolcvan négyzetméteres lakóépület nappalija égett teljes terjedelmében, és egy helyen a födém is beszakadt. A házból három gázpalackot kivittek, megelőzve ezzel, hogy felrobbanjanak. 

Oltás közben egy holttestet találtak a tűzoltók. 

Továbbá délelőtt 11 óra körül felrobbant egy gázkazán egy XVIII. kerületi családi házban. Az épület támaszfalából egy tíz négyzetméteres darab kidőlt. Négy embert a tűzoltók mentettek ki az erkélyen keresztül. Tűz nem keletkezett, de az épület lakhatatlanná vált, ezért a három lakó elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott.

Mozgalmas nap volt a hétfői

Hétfőn csatornába esett kutyához riasztották a tűzoltókat Gyöngyösön: a tűzoltók felnyitották a csatornafedelet, és kiemelték az állatot, a kutya nem sérült meg. Szintén hétfőn bútorok égtek egy ötven négyzetméteres hétvégi házban Hódmezővásárhelyen. A tűzoltók eloltották a lángokat, de az épület lakhatatlanná vált, egy ember ismerősökhöz költözött. Délután fél kettőkor egy füstölő háromszintes, balatonfüredi családi házhoz hívták a tűzoltókat. A kéményben lévő lerakodás miatt a füst visszaáramlott a házba. A ház átmenetileg fűthetetlenné vált, hárman rokonokhoz költöztek.

Majd hétfő délután egy adventi koszorú okozott tüzet Budapesten egy XXI. kerületi lakásban, ám a lakók még a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották a tüzet. Később, 16 órakor a salgótarjáni Karancs-kilátóból érkezett segélyhívás, mert egy turista térdsérülést szenvedett, és nem tudott lejönni – a tűzoltók egyórányi kutatás után megtalálták, és lekísérték a sérültet, akit átadtak a mentőszolgálatnak. Este fél kilenc körül pedig két illatmécses miatt gyulladt ki egy hűtő egy bicskei lakóház konyhájában.

Hétfő este 10 óra körül érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint két holttestet találtak a mentők Egyházasgergén, egy Fő úton lévő családi házban. A gyanú szerint szén-monoxid-mérgezés történt, ezért a tűzoltók légzőkészülékben, szén-monoxid-mérővel hatoltak be a családi házba, ahol magas koncentrációban kimutatták a mérgező gáz jelenlétét.

A két ember mellett két kutya is meghalt a házban.

A tűzoltók kiérkezésekor a ház nyílászárói zárva voltak, a pincében pedig egy vegyes tüzelésű kazán üzemelt. A szén-monoxid feltehetően a kazán meghibásodása miatt keletkezett. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogyha a házban nyílt láng van, ott szén-monoxid keletkezhet, ezért nemcsak az állandó és automatikus szellőzésről, hanem egy szén-monoxid-érzékelőről is érdemes gondoskodni az ilyen épületekben. Korábban itt írtunk arról, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak 17 tanácsa van arra, hogyan előzzük meg a bajt.