Ukrán külügy: Orbán Viktor Ukrajna vereségét szeretné

PAP 6667
2022.12.28. 08:13
Orbán Viktor tegye fel magának a kérdést, hogy békét akar-e. Ha a válasz igen, akkor fel kell használnia szoros kapcsolatait Moszkvával – áll az ukrán külügyminisztérium közleményében, amelyben azzal vádolják a magyar miniszterelnököt, hogy Ukrajna háborús vereségét szorgalmazza.

„Magyarország miniszterelnökének nyilatkozatai az orosz agressziónak ellenálló Ukrajna és az ukrán nép megrögzött lenézéséről, valamint saját politikai rövidlátásáról tanúskodnak” – áll az ukrán külügyminisztérium keddi nyilatkozatában, amelyet úgy folytatnak, hogy szerintük „Ukrajna háborús veresége, amelyet Orbán Viktor közvetve szorgalmaz, az orosz agresszió közvetlen veszélyével járna Magyarország és a magyarok számára”.

A magyar vezető tegye fel magának a kérdést, hogy békét akar-e. Ha a válasz igen, akkor fel kell használnia szoros kapcsolatait Moszkvával, hogy szűnjön meg az Ukrajna elleni agresszió, és vonják ki az orosz csapatokat az országból

– zárják a rövid nyilatkozatukat. Orbán Viktor ugyanakkor mind a Magyar Nemzetnek adott interjújában, mind az év végi nemzetközi sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „Ukrajna szuverén állam, azt a döntést, hogy mikor és miért harcolnak, az ukránoknak kell meghozniuk. Nekünk abban van döntési helyzetünk, hogy milyen mértékben támogatjuk őket. Magyarország úgy döntött, hogy miután ez a háború nem a mi háborúnk, a magyar nemzeti érdekeket szem előtt tartva Ukrajnának humanitárius segítséget nyújtunk.”

Továbbá rendszeresen és többször is hangsúlyozta több kormánytaghoz hasonlóan, hogy egyértelműen az oroszok az agresszorok, ám Amerika felelősségében sem kertel: „Ukrajna csak addig tud harcolni, amíg az Egyesült Államok támogatja pénzzel és fegyverrel. Ha az amerikaiak békét akarnak, akkor béke lesz” – áll az év végi interjújában.

Az ukrán külügyminisztérium nyilatkozatával kapcsolatosan kerestük Szijjártó Péter tárcáját, ha megérkezik a válaszuk, közzétesszük.

( Borítókép: Orbán Viktor 2022. december 21-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)  • Hírek
  • Megtakarítás