A Nébih rákapcsolt az ellenőrzésekre az ünnepi időszakban

2022.12.28. 13:43 Módosítva: 2022.12.28. 13:51
Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a december 5–18. közötti időszakra elrendelte a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést, és voltak problémák.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek szakemberei által végzett ellenőrzések fókuszában a higiéniai szabályok betartása és az élelmiszerek eredetének nyomon követhetősége állt.

A Nébih kiemelten vizsgálta az ilyenkor népszerű termékeket: fűszereket, tésztákat, biodéligyümölcsöket, alkoholos italokat és virsliket

– közölte szerdán az Agrárminisztérium, amely közleményében kitért arra is, hogy az akció idején országosan összesen 1824 ellenőrzésre került sor. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 15 alkalommal figyelmeztetést, 160 esetben pedig – összesen 12,2 millió forint értékben – bírságot szabtak ki. Összesen 14 élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítmény tevékenységét kellett korlátozni. Az államtitkár kiemelte: leggyakrabban higiéniai hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök, amelyek főleg vendéglátóegységekben fordultak elő.

Az alkohol rendben volt

A beszámoló szerint az ellenőrök összesen 6531 hazai és külföldi élelmiszertételt is ellenőriztek. A vizsgált termékek 4,8 százalékát, 310 tételt kellett kivonni a forgalomból országosan 51,6 tonna mennyiségben, elsősorban a nyomon követés hiánya miatt. Nobilis Márton emlékeztetett arra, hogy a tavalyinál arányaiban többször kellett lejárt termékek miatt intézkedniük a szakembereknek, ugyanakkor kevesebb volt a jelölési hibás tétel.

Az újévhez kötődő termékek közül a Nébih kiemelten vizsgálta az alkoholos italokat, valamint a virsliket.

Előbbi esetén 18 pezsgő, gyöngyözőbor, forraltbor-alapanyag, keserűlikőr és pálinka laboratóriumi vizsgálata és érzékszervi bírálata történt meg, és mindegyik termék megfelelőnek bizonyult. Az utóbbiak esetén pedig a forgalmazás körülményeit logisztikai raktárakban, üzletekben és webáruházakban is ellenőrizte a Nébih. E vizsgálatok összefoglalásaként Nobilis Márton kiemelte:

a raktárakban, hűtőkamrákban ugyan előfordult olykor zsúfoltság, rendezetlenség, de jelentős problémát nem tapasztaltak az ellenőrök.

Két webáruház üzemeltetőjével szemben azonban eljárást kellett indítani, mert félrevezető módon a virslik között szerepeltették azokat a termékeket is, amelyek nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv e termékköre vonatkozó feltételeinek. A felületeken a jogszerű és korrekt tájékoztatás azért is fontos, mert online vásárláskor kizárólag a honlapon szereplő adatok alapján tud döntést hozni a fogyasztó – hangsúlyozta az államtitkár sajtóközleményük alapján.