A munkavállalók most annyi pénzt kérhetnek, amennyit nem szégyellnek

GettyImages-84998714
2022.12.29. 07:28
A minimálbér emelkedése miatt szinte minden ágazatban nőnek a bérek, emiatt a versenyszférában is felgyorsultak a bértárgyalások.

A minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről szóló megállapodást követően felgyorsulnak a versenyszférában is a bértárgyalások, a legtöbb cégnél emelkedik a fizetés – írja a napi.hu. A piaci szereplőknél versenyképességi szemponttá vált a bér rendezése.

Átlagosan 18–27 százalék között emelkedik a fizetés azoknál a piaci szereplőknél, ahol jelen van munkavállalói érdekképviselet – mondta a lapnak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. 

A versenyszféra szereplőinél is elkezdődtek a bértárgyalások, ugyanakkor fontos, hogy a cégek többségénél általában az új üzleti évtől, tavasszal emelkednek a bérek.

A szakember szerint a vállalkozások a fizetések rendezését a pótlékok, bónuszok és juttatások rendezésével oldják meg.

Mészáros Melinda szerint a vállalatoknak a szakképzett, jó és megbízható munkaerő megtartása kiemelten fontos.

Nyitott munkáltatók

A bértárgyalásokon nyitottak maradtak a munkáltatók arra, hogy az infláció függvényében év közben is emeljék a fizetéseket, vagy akár egyszeri juttatással, akár havi pluszpénzzel kiegészítsék a dolgozók keresetét.

A fordulat leginkább a turizmus esetében érhető tetten, hiszen amíg korábban a munkaerőhiány komoly béremelkedésre kényszerítette a foglalkoztatókat, idén a magas energiaárak több szállodát és vendéglátóhelyet kényszerítettek arra, hogy bezárjanak, így a nagy mennyiségű felszabadult munkaerő lefelé vitte a béreket.

Mészáros Melinda még elmondta: a növekvő energiaköltségek ellenére a vállalkozók nem a fizetéseken spórolnak, hanem a bér vált versenyképességi tényezővé.

Januártól a minimálbér bruttó 232 000 forintra nő, ennek nettó összege a kedvezmények nélkül 154 280 forint lesz. A garantált bérminimum bruttó 296 400 forintra emelkedik, aminek a nettó összege kedvezmények nélkül 197 106 forint.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)