Ezért fontos szabályozni a Paksi Atomerőmű működését

2022.12.29. 06:06
Aszódi Attila nukleáris szakértő a Paksi Atomerőmű termeléscsökkentésével kapcsolatban elmondta, hogy miért fontos fenntartani a villamosenergia-rendszer egyensúlyát: a fogyasztás folyamatosan változik, ezért az erőművek betáplálását is szabályozni kell.

Ahogy arról beszámoltunk, az elmúlt napokban hat alkalommal is csökkenteni kellett a Paksi Atomerőmű termelését. Az atomerőmű blokkjai a rendszerirányító (MAVIR) kérésére tercier szabályozásokban vettek részt, ennek megfelelően kisebb leterheléseket hajtott végre az atomerőmű annak érdekében, hogy fenntartsák a magyarországi villamosenergia-rendszer egyensúlyát. A tevékenységnek a nukleáris biztonságra és a környezetre gyakorolt hatása nincs.

Aszódi Attila nukleáris szakértő a Blikknek elmondta: mivel a fogyasztás folyamatosan változik, az erőművek betáplálását is szabályozni kell. Kitért arra is, hogy a karácsonyi időszakban a lakosság többet fogyasztott, mert mindenki otthon volt, az ipar és a szolgáltatói szektor viszont sokkal kevesebbet. 

Mivel rengetegen szabadságon vannak, összességében az ország villamosenergia-igénye jelentősen csökkent. Emellett azok az időszakok, amikor le kellett terhelni az atomerőmű blokkjait, mind napközben voltak. Az elmúlt napokban pedig nem volt ködös az idő, így a magyarországi naperőművek nem elhanyagolható teljesítménnyel járultak hozzá a villamosenergia-termeléshez

– nyilatkozta Aszódi Attila a lapnak.

Hozzátette: ez az intézkedés pluszköltséggel járhat, például az atomerőmű résztermelésen nem olyan hatékonyan hasznosítja az üzemanyagot. Emellett a terhelésváltozások csak bizonyos darabszámban történhetnek meg egy atomerőmű élettartama során.