Egyre több magyar intéz egymillió forint feletti vásárlásokat bankkártyával

GettyImages-99968189
2023.01.06. 20:43
Hozzávetőleg 63 700 alkalommal vásároltak egymillió forint feletti összegért Magyarországon kibocsátott bankkártyákkal 2022 harmadik negyedévében. A változás mértéke szembetűnő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikái szerint egy évvel korábban ugyanis nagyságrendileg 28 800 ilyen tranzakció történt itthon és külföldön.

Az egymillió forint feletti vásárlások részesedése a teljes vásárlási forgalmon belül 2,6-ről 4,7 százalékra nőtt egy év leforgása alatt. A nagy összegű vásárlási tranzakciók számának megugrása több okkal is magyarázható: elsősorban azzal, hogy jelentősen megnőtt a kártyás vásárlások növekvő elfogadottsága, az emberek bizalmát pedig csak erősítette, hogy a kártyaelfogadói hálózat is nagy fejlődésen ment át Magyarországon.

Az MNB adataiból az is kiviláglik, hogy a harmadik negyedévre nagyot nőtt az egykártyás vásárlásra jutó átlagos érték: 8930 forint körül mozgott, ami 11,5 százalékos növekedést jelent a megelőző év azonos időszakához képest. Az egymillió forint feletti sávban átlagosan 2,78 millió forintot fizettek a magyarok, kereken 10 százalékkal többet a 2021 harmadik negyedévére kimutatható 2,53 milliónál – írja a Világgazdaság.

Újdonság a készpénzfelvételnél

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága decemberben fogadta el a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítását, ennek értelmében havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értékben díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől.

A változtatás az úgynevezett cashback szolgáltatást könnyíti. A szolgáltatás nyújtását vállaló üzletek, kereskedők készpénzfelvételi lehetőséget biztosítanak azoknak az ügyfeleiknek, akik kártyával vásárolnak náluk.

(Borítókép: Daniel Acker / Bloomberg / Getty Images)