Senki nem marad tűzifa nélkül

2023.01.06. 10:25
Folyamatosan zajlik a szociális tűzifa osztása a kistelepülésen élő rászorulóknak.

A kistelepülésen élő rászorulók megsegítésére folyamatosan osztják ki a tűzifát az állami erdőgazdaságok. Idén 2374 ötezer fő alatti település vesz részt a programban, és a tűzifa kétharmadát már meg is kapták az önkormányzatok – jelentette be Nagy István agrárminiszter. A szankciós energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociálistűzifa-programnak, a kormány több mint 100 ezer család rezsicsökkentését segíti az ingyenes tűzifával – írja közleményében az Agrárminisztérium.

A tárcavezető rámutatott, hogy az állami erdőgazdaságok több mint 2000 önkormányzat számára biztosítanak mintegy 200 ezer köbméternyi faanyagot, amelynek már több mint kétharmadát 2022. december végéig átadták az érintett településeknek. 

A fennmaradó mennyiség átadása folyamatosan zajlik, így a szokásos, február 15-i határidőre teljesítik az összes kiszolgálást. Az igények legnagyobb részével idén is az adott térségben gazdálkodó állami erdőgazdaságot keresik meg a programban nyertes önkormányzatok. Ez azt mutatja, hogy az állami erdőgazdaságok hosszú évek óta a legmegbízhatóbb partnereknek számítanak a tűzifa-kiszolgálásban, húzta alá a miniszter.

Nem pusztulnak az erdők

Nagy István arra is kitért, hogy az utóbbi időben különböző fórumokon többször felmerült az a vád, hogy a fakitermelések, a tűzifatermelés a magyar erdők pusztulását jelenti. Ezzel szemben Magyarországon az erdőgazdálkodás alapja a fenntarthatóság. Ez azt jelenti, hogy a hatósági engedéllyel rendelkező fakitermelések nem veszélyeztetik az erdők létét, nem csökkentik az erdők területét, és nem rontják a természetességi állapotukat.

A fakitermelés tervszerű gazdálkodás része, mindig az erdő megújítása követi. Nagy István hangsúlyozta: jogszabályaink és hatóságaink kellő garanciát jelentenek az erdők megőrzésére, rendelkezünk azzal a tudással és azokkal a szabályozókkal, amelyek lehetővé teszik, hogy a magyar erdők egyszerre jelentsenek a társadalom számára természeti és rekreációs értéket, nyersanyagforrást és munkahelyet.  • Tippek
  • Biztosítás