Nagy változás jön a SZÉP-kártyáknál, egy ideig használni sem lehet őket

DSC8160
2023.01.08. 17:41
Hétfő hajnalban életbe lép egy új szabályozás a SZÉP-kártyáknál, és ennek következtében egy időre a fizetés is leáll néhány órára.

Korábban beszámoltunk arról, hogy megszűnnek a Széchenyi Pihenő Kártya alszámlái (más szóval: zsebei). A korábbi szálláshely-, vendéglátás-, valamint szabadidő-alszámlára gyűjtött összegek összeadódnak, és bármire fel lehet használni a pénzt, ami gyorsabbá, egyszerűbbé teszi a kártya felhasználását.

Az Én Pénzem portál most azt közölte, hogy a változtatás hétfő hajnalban életbe lép, de emiatt vasárnap estétől kezdve egy időre leáll a kártyák használata is. A szünetre eltérő időpontokban kerül sor az egyes SZÉP-kártya-kibocsátóknál, az alábbiak szerint: 

  • A K&H-s SZÉP-kártyák esetében a szolgáltatás vasárnap este 10-től hétfő hajnali 4 óráig szünetel.
  • Az MKB Banknál 23.30-tól várhatóan hétfő reggel 8-ig lesz üzemszünet.
  • Az OTP SZÉP-kártyás oldalán már vasárnap reggeltől elérhetetlenné váltak egyes funkciók, és a bank azt közölte, hogy vasárnap délutántól hétfő reggelig egyáltalán nem lehet fizetni a kártyákkal. 

A leállás ideje alatt sem az elfogadóhelyeken található POS-terminálokon, sem az online felületeken nem lehet fizetni a kártyákkal (és a mobilapplikációs funkciók sem működnek).

Az Én Pénzem szerint még a hétfői változás után is előfordulhat, hogy a fizetéskor 1-1 terminálnál meg kell jelölni, hogy melyik zsebből akar valaki fizetni.

Ilyen esetben A SZÁLLÁSHELYET KELL kiválasztani a zsebek közül, MIVEL a gyakorlatban MINDENT PÉNZT ODA CSOPORTOSÍTANAK ÁT. 

Akinek sok pénze maradt a korábbi hónapokból a kártyán, annak idén májusig célszerű lesz belehúznia a költésbe. Ugyanis 2023. május 31-e után a kártyákon a tavaly október 15-éig jóváírt, de el nem költött pénzek után egyszeri, 15 százalékos díjat vonnak le a bankok (tehát érdemes csak annyi pénzt hagyni a számlán, amennyit azóta kiutaltak a kártyára). 

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)