Nehéz év elé néznek a nagyvállalatok

2023.01.09. 15:08
Hiába tört meg az egy évre jellemző csökkenő trend, továbbra is pesszimistán látják 2023-at a nagyvállalatok.

A K&H nagyvállalati növekedési index az utolsó negyedévben –15-ről –10 pontra korrigált. A változás hátterében az áll, hogy a gazdaság megítélésében enyhült az előző negyedévi pánikhangulat.

Az előző negyedévi mélypont után nem csökkent tovább a K&H nagyvállalati növekedési index, ami a magyarországi, kétmilliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező cégek következő egy évre vonatkozó várakozásait vizsgálja.

Maradhatnak a pesszimista kilátások

A K&H nagyvállalati növekedési index az év utolsó negyedévében –15-ről –10 pontra korrigált. Ezzel megtört az elmúlt egy évre jellemző csökkenő tendencia, de összességében továbbra is pesszimistán látják 2023-at a hazai nagyvállalatok

– mondta el Rajna Gábor, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője. Szerinte az elmozdulás hátterében az áll, hogy a gazdaság egészét nézve kedvezőbbek a várakozások az elmúlt negyedév bezuhanásához képest, a makrorészindex ugyanis –42-ről –21 pontra mérséklődött.

Ezzel szemben a saját cégük kilátásait mutató vállalati alindex nem változott az előző negyedévhez képest, –6 ponton áll. Kérdéses azonban, hogy a mostani változás egy emelkedő trend kezdete-e, amellyel idén akár pozitív értéket is felvehet az index, vagy egyszeri elmozdulás, és a cégek hangulata továbbra is a negatív tartományban marad – részletezte az eredményeket a szakértő.