Nem elegendő Magyarország napelem-telepítési kapacitása

GettyImages-1299798859
2023.01.12. 19:01
Iparági becslések szerint mintegy 100-120 ezer háztartási napelemes rendszer telepítésére lesz igény az idén, miközben a hazai vállalkozások éves átlag telepítési kapacitása 40-45 ezer rendszer között van – közölte a naperőművek telepítésével foglalkozó Assix Intersolar Kft.

A cég szerint mintegy 80 ezren tudták benyújtani jelentkezésüket napelemek telepítésére még a villamosenergia-hálózatba betáplálást engedélyező rendszerben.

Az érintettek műszaki-gazdasági tájékoztatót kapnak, amelyben az áramszolgáltató leírja, hogy a hálózat képes fogadni a betáplálni kívánt árammennyiséget.

Ezután 90 napjuk van, hogy benyújtsák a csatlakozási tervüket, amihez minden esetben tervezői jogosultsággal rendelkező villamosmérnök szükséges.

A többség mögött nincs kivitelező

Az Assix Intersolar becslése szerint az utolsó rohamban beadott kérelmek 80-90 százaléka mögött jelenleg nincs kivitelező. Ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy érdemes minél hamarabb szerződni kivitelező céggel, mert a pályázók néhány hónap alatt a teljes telepítői kapacitást lekötik.

Akik lecsúsztak a betáplálás lehetőségéről, azoknak kiegészítő eszközökre, például energiatárolóra, hibrid inverterre lesz szükségük, hogy megvalósíthassák a projektjeiket. A jelentős pluszköltségre nem vonatkozik a korábban elnyert támogatás. Ez a piaci információk alapján mintegy 45 ezer pályázót érint – ismertette az Assix Intersolar.

A háztartási felhasználókkal szemben a vállalati napenergia-piacon a jelenlegi energiaárak mellett egy átlagos, közepes méretű vállalkozásnak még a költséges energiatárolós megoldásokkal is 2-3 év alatt megtérülnek ezek a beruházások.

(Borítókép: Nathan Stirk / Getty Images)