Új elnöke van a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalnak

DEBRE20210819002
2023.01.13. 21:44
Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) eddigi elnöke az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójaként felel majd az előkészületben lévő üzemidő-hosszabbítás sikeres végrehajtásáért. Hivatali utóda a MEKH-nél 2023. január 16-ától Juhász Edit lesz.

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal éléről 2023. január 15-i hatállyal távozik az önálló szabályozó szerv jelenlegi elnöke. Horváth Péter János az energetikai ágazat számos állami és vállalati szereplőjénél dolgozott, előzőleg 2010 és 2013 között, majd 2020 nyara óta vezette a Hivatalt.

Munkáját az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatójaként folytatja.

Elsődleges feladata itt a hazai áramellátásban meghatározó, Magyarország energiafüggetlenedésében nélkülözhetetlen létesítmény működőképességének tartós megőrzése, a meglévő blokkok tervezett üzemidő-hosszabbításának előkészítése lesz – számolt be az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya.

A köztársasági elnök a miniszterelnök javaslatára a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalról szóló törvénynek megfelelően kinevezte az új elnököt.

Juhász Edit 2023. január 16-ától vezeti a MEKH-t, megbízatása hét évre szól.

A közleményben ismertetik: Juhász Edit több évtizedes közigazgatási tapasztalattal rendelkezik, jelentős szerepet vállalt egyebek között az energiahatékonysági irányelv átültetésében. 2016-tól helyettes államtitkárként felelt a nemzeti közműszolgáltatás szabályozási ügyeiért, 2018-tól pedig államtitkárként vett részt az állami tulajdonú energetikai, hulladékgazdálkodási és víziközmű-szolgáltató vállalatok irányításában.

Pályafutását 2021 októberében az MVM Energetika Zrt. jogi, vállalatirányítási és koordinációs vezérigazgató-helyetteseként, igazgatósági tagjaként, az E.ON Hungária Zrt. felügyelőbizottsági tagjaként folytatta.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. jelenlegi vezérigazgatójának szaktudására új szerepkörökben számít a kormány és a vállalatcsoport. Pekárik Géza több mint három évtizedet töltött az atomerőműben, főként műszaki területeken, öt éve volt a cég első embere. Széles körű tapasztalatait e területen maradva miniszteri tanácsadóként és az MVM kötelékében is hasznosíthatja a jövőben.

(Borítókép: Juhász Edit 2021. augusztus 19-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)