Szijjártó Péter az Erasmus-ügyről: Ez hungarofóbia és brutális kettős mérce

DSC 6272
2023.01.13. 15:05
Míg nyugat-európai egyetemek vezetőségében ülnek kormányzati tisztséget, felelősséget viselő személyek, és nem probléma, addig Magyarország esetében ezt problémaként tüntetik fel – így válaszolt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor az Erasmus-programmal kapcsolatban kérdezték a sajtó munkatársai.

„Az Európai Bizottságon a hungarofóbia újabb tünetei kezdenek megjelenni. Ez egy minden alapot nélkülöző, felháborító és visszautasítandó döntés” – így reagált Szijjártó Péter az ATV kérdésére egy, a török oktatási miniszterrel tartott sajtótájékoztatón, amikor az Erasmus-programmal kapcsolatban kérdezték.

A televízió azt szerette volna megtudni, hogy a miniszter kész lenne-e lemondani a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagságáról, hiszen a bizottság pont azt kifogásolja, hogy miniszterek ülnek ott. A miniszter továbbá kifejtette, hogy

mi soha nem fogjuk azt engedni, hogy magyar diákok, egyetemi hallgatók legyenek a kárvallottjai bármilyen brüsszeli döntésnek. Ezért ha nem sikerül tisztázni ezt a furcsa helyzetet, akkor a magyar költségvetésből fogjuk fedezni a magyar diákok ösztöndíjait

– fogalmazott, majd hozzátette: ha Brüsszel nem lesz hajlandó saját kötelezettségének megfelelően kifizetni ezeket az ösztöndíjakat, „akkor a a hallgatók megkapják azt innen, Budapestről”, és  ugyanúgy részt tudnak venni a nemzetközi ösztöndíjprogramokban.

Kettős mérce

A miniszter válaszában kitért arra is: ezt a kettős mérce brutális kifejeződésének tartja, hiszen míg „a nyugat-európai egyetemek vezetőségében ott ülnek kormányzati tisztséget, felelősséget viselő személyek, és az ott nem probléma, addig Magyarország esetében ezt problémaként tüntetik fel”.

Miközben az összeférhetetlenségi szabályok megalkotásánál teljes egészében az Európai Bizottság iránymutatásai szerint jártunk el

– hangoztatta Szijjártó Péter. Közben már Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter is reagált Brüsszelnek, válaszlevelét itt olvashatják:

(Borítókép: Szijjártó Péter 2018. május 14-én. Fotó: Bődey János / Index)