Davos 2023: A recesszió árnyéka borul a világra

GettyImages-1246271238
2023.01.16. 15:00
A Világgazdasági Fórum (WEF) által megkérdezett magán- és közszektorbeli vezető közgazdászok kétharmada 2023-ban globális recesszióra számít, közölte a davosi szervező hétfőn, amikor az üzleti és kormányzati vezetők éves találkozójára gyűltek össze – adta hírül a Reuters.

A megkérdezettek 18 százaléka rendkívül valószínűnek tartja a világméretű recessziót – több mint kétszer annyian, mint az előző, 2022 szeptemberében végzett felmérésben. Idén a felmérésben részt vevők csupán egyharmada látja elkerülhetőnek a recessziót – mutatta be a felmérést a Reuters.

A felmérés további főbb megállapításai a következők voltak:

  • Tízből kilenc válaszadó arra számít, hogy a gyenge kereslet és a magas hitelköltségek egyaránt terhelni fogják a vállalatokat, és több mint 60 százalékuk a magasabb inputköltségekre is rámutatott.
  • Ezek a kihívások várhatóan a multinacionális vállalatokat költségcsökkentésre késztetik, a működési költségek csökkentésétől a munkavállalók elbocsátásáig.
  • Az ellátási lánc zavarai azonban várhatóan nem fogják jelentős mértékben hátráltatni az üzleti tevékenységet 2023-ban.
  • A megélhetési költségekkel kapcsolatos válság is a tetőpontjához közeledhet, a többség (68 százalék) arra számít, hogy 2023 végére enyhülni fog

– mutatta be a felmérés tanulságait a Világgazdasági Fórum davosi szervezője hétfőn.

Leáll a gazdaság motorja

„A jelenlegi magas infláció, alacsony növekedés, magas adósság és nagyfokú széttagoltság jellemezte környezet csökkenti a növekedéshez szükséges beruházások ösztönzését és a világ legkiszolgáltatottabbjainak életszínvonalának emelkedését” – mondta a WEF ügyvezető igazgatója, Saadia Zahidi a felmérés eredményeit kísérő nyilatkozatában.

A szervezet felmérése a nemzetközi ügynökségek – köztük a Nemzetközi Valutaalap, befektetési bankok, multinacionális vállalatok és viszontbiztosítási csoportok  vezető közgazdászainak 22 csoportjától kapott válaszokon alapult.

A felmérés azt követően látott napvilágot, hogy a Világbank múlt héten számos ország esetében recesszióhoz közeli szintre csökkentette 2023-as növekedési előrejelzését,

mivel a jegybanki kamatemelések hatása erősödik, Oroszország ukrajnai háborúja folytatódik és a világ nagy gazdasági motorjai leállnak – ismertette a Reuters.

Az inflációval kapcsolatban a WEF felmérése nagy regionális eltéréseket mutatott: a 2023-ra magas inflációt várók aránya a kínai mindössze öt százaléktól az európai 57 százalékig terjedt, ahol a tavalyi energiaár-emelkedés hatása átterjedt a gazdaság egészére.

A közgazdászok többsége további monetáris szigorítást lát Európában és az Egyesült Államokban, ugyanakkor fennáll a veszélye, hogy a döntéshozók túlzott mértékben vagy nem kellően szigorítanak – ismertette a Reuters.

(Borítókép: Stefan Wermuth / Bloomberg / Getty Images)