Egy Kína ellen is bevethető szuperfegyverről tanácskozik a davosi elit

GettyImages-1246272359
2023.01.17. 12:15
Rátörte az ajtót a világra az új mesterségesintelligencia-alapú robot – a diákok házit íratnak vele, a rapperek dalszövegeket, a davosi elit pedig a fegyverként való használatáról tanácskozik egy Kínával kibontakozó esetleges konfliktus esetén. Kinek mi az érdeke.

A generatív mesterséges intelligencia, vagyis az a technológia, amely gyakorlatilag bármilyen szöveges tartalmat megír, elkészíti a matekházit, és még programoz is, nemcsak a szilícium-völgyi kockázati befektetőket, de a davosi elitet is lázban tartja.

A ChatGPT egy chatbotprototípus, amely mesterséges intelligencia segítségével képes megérteni a természetes emberi nyelvet, és írott szöveget generál. Egyelőre a bétaverziója érhető el, bár az is korlátozottan, ugyanis a sok felhasználótól rendszerint túlterhelődik a rendszer.

Úton van azonban a tudásban a demót messze túlszárnyaló verzió, amelynek a képességeit egyelőre csak találgathatjuk, de egy biztos, elementáRis erővel változtatja meg a világot.

A davosi vezetők a születőben lévő technológia széles körű felhasználási lehetőségeit ismertették. Arra jutottak, hogy használható programozási asszisztensként, de a katonai fölényért folytatott globális versenyben is lépéselőnyt adhat – világított rá a Reuters.

Berobban, és felforgatja a világot

A konferencia résztvevői között, akiknek komoly érdeke fűződik a technológia fejlődéséhez, ott van a Microsoft, amelynek vezérigazgatója, Satya Nadella szerint a technológia fejlődése nem lineáris, sokkal inkább exponenciális, azaz robbanásszerű.

A mesterséges intelligencia (MI) képességei „teljesen át fogják alakítani” a Microsoft összes termékét – mondta a The Wall Street Journalnak adott színpadi interjújában.

A Microsoft egymilliárd dollárt fektetett a társalgó robotot üzemeltető San Franciscó-i székhelyű OpenAI-ba – jelentette a Reuters. A vállalat azon is dolgozott, hogy az OpenAI képgeneráló szoftverét hozzáadja a Bing keresőmotorjához, ezzel újabb pofont adva versenytársának, a Google-nek.

Mivel emberek is részt vettek a modell betanításában és finomhangolásában, így az ő nézeteik is befolyásolhatják, amit a ChatGPT állít, meg persze a felhasználók visszajelzéseiből is tanul az MI. Ráadásul a programot túszul ejthetik cyberbűnözők is, akik szintén a saját világnézeteik terjesztésére használhatják a robotot, például a nagy közösségi oldalakon kamuprofilok mögé rejtőzve 

árulta el korábban az Indexnek dr. Tilesch György, a mesterséges intelligencia nemzetközileg elismert szakértője.

Katonai fölényt adhat

Kedden a politikai szféra képviselője is állást foglal majd a témában. Jean-Noël Barrot francia politikus a Sony Group egyik vezetőjével közösen tervezett panelbeszélgetést a technológia hatásairól.

Alex Karp, a Palantir Technologies vezérigazgatója, egy olyan szoftverszolgáltató, amely többek között a kormányoknak segít a hadseregek mozgásának vizualizálásában vagy a vállalatok ellátási láncainak ellenőrzésében, azt mondta, hogy az ilyen mesterséges intelligenciának katonai alkalmazásai is lehetnek.

Karp a Reutersnek Davosban elmondta:

„Az elképzelés, hogy egy autonóm dolog eredményeket hozhat létre, alapvetően és nyilvánvalóan hasznos a háborúban.”

Az az ország, amelyik a leggyorsabban fejlődik az AI-képességek terén, „fogja meghatározni az adott terület törvényeit” 

– mondta Karp, hozzátéve, hogy érdemes feltenni a kérdést, hogy a technológia milyen szerepet fog játszani egy esetleges Kínával való konfliktusban.

A generatív mesterséges intelligencia „olyan változást hoz, amelyre a társadalomnak és az iparnak fel kell készülnie” – áll a Világgazdasági Fórum honlapján megjelent cikkben.

(Borítókép:  Stefan Wermuth / Bloomberg / Getty Images)