Cáfolja a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról szóló információkat a Magyar Államkincstár

2023.01.17. 14:50
Cáfolja a keddi sajtócikkekben megjelent, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról szóló információkat a Magyar Államkincstár.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról kedden megjelent sajtócikkekkel ellentétben a Magyar Államkincstár a jogszabályoknak megfelelően és méltányosan jár el a támogatással kapcsolatos ügyekben – írta közleményében a kincstár. 

Mint írták, a 2021. szeptember 28-ig hatályos rendelkezés alapján akkor jogosult támogatásra egy nagycsaládos, ha az adóhatóságnál nincs nyilvántartott köztartozása. Ez alapján nem a támogatás megítélésekor kellett fennállnia a köztartozás-mentességnek, hanem már az igénybenyújtás napján. A köztartozás-mentességről az ügyfélnek a kérelem benyújtásakor kellett nyilatkoznia, és arról is, hogy az általa közölt adatok a valóságnak megfelelnek – magyarázták, hozzátéve: ha valaki bizonytalan benne, a NAV-nál lehet tájékozódni.

Ugyanakkor ha valaki úgy kap támogatást, hogy nyilatkozata nem felelt meg a valóságnak, az államháztartásról szóló törvény szerinti késedelmi kamattal növelten kell majd visszafizetnie – emelték ki. 

65 esetben volt szükség visszafizetésre

A kincstár 2022. december 31-ig 28 098, támogatással megvásárolt nagycsaládos személygépkocsi esetében összesen 70 milliárd forint összegben fizetett ki támogatásokat. Az utólagos ellenőrzés során feltárt valótlan adatközlés miatti visszafizetésre mindössze 65 esetben volt szükség, ez az igénylések 0,002 százaléka.

A nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására irányuló kérelmek feldolgozása és elbírálása, valamint a beérkező szerződések kifizetése folyamatosan történik – emelték ki a közlemény végén.