Napokon belül kiderül, mennyivel nő a postások, sofőrök, vasutasok bére

D MTZ20220928002
2023.01.18. 10:24
Várhatóan inflációkövető béremelésben részesül idén a legtöbb munkavállaló az állami cégeknél. Amennyiben nem kezdődik jelentős bérfelzárkóztatás a következő években, képtelenség lesz fenntartani a szolgáltatások színvonalát, mivel a munkaerő a magasabb kereset miatt a versenyszférában helyezkedik el – nyilatkozták a szakszervezeti vezetők.

Napokon belül kiderül, hogy mennyivel nő a postások, sofőrök vagy épp a vasutasok bére, a szakszervezetek ugyanis még januárban pontot tennének a bértárgyalások végére annak érdekében, hogy a dolgozók már február elsején emelt alapbért kapjanak – írja a Napi.hu.

Ennek érdekében intenzív egyeztetések kezdődnek a vasútnál az autóbuszos közlekedésben, a közműágazatokban, valamint a postánál.

A legfontosabb cél, hogy az inflációval lépést tartó alapbéremelésben részesüljenek a munkavállalók.

A javaslatok közt szerepel, hogy a legalacsonyabb keresetű, de már a minimálbér és a garantált bérminimum összegénél magasabb fizetésért dolgozó munkavállalók akár inflációt is meghaladó mértékben részesüljenek béremelésben 2023-ban – írja a portál.

Egy olyan megoldás sem elképzelhetetlen, hogy minden munkavállaló fix összegű bruttó alapbéremelést kapna. Ebben az esetben a rosszabbul keresők infláció feletti, akár 20 százalékot is elérő bérfejlesztést kapnának, míg a legtöbben inflációkövető mértékű emelésben részesülnének.

A versenyszférával kell versenyezniük az állami közszolgáltató cégeknek a munkaerőért, márpedig jelenleg a vállalati szférában jobbak a fizetések, ami az egyik legnagyobb nehézsége a munkaerő megtartásának

– mondta Palkovics Imre. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke példaként említette a közúti közlekedést:

míg egy buszsofőr vagy gépkocsivezető a piaci szolgáltatóknál akár egymillió forintért is el tud ma már helyezkedni az égető munkaerőhiány miatt, addig az állami szolgáltatónál bérben legjobb esetben is 600-700 ezer forintos fizetésre tehet szert.

(Borítókép: Egy postás kézbesíti a leveleket Budapesten 2022. szeptember 28-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)