Lesújtó jelentés készült a magyarok pénzügyi helyzetéről

2023.01.18. 08:49
Az Eurostat nemrég közzétette azokat az adatokat, melyek azt mutatják, mekkora jövedelem állt a lakosok rendelkezésére az EU tagállamaiban tavalyelőtt. Ezen a listán Magyarország hátul szerepel, írja a Qubit.

Az adatsorból az derül ki, hogy az adó és más járulékok levonása után mekkora jövedelem marad egy személynél – ez az az összeg, amit az ember el tud költeni, vagy félre tud tud tenni. Az Eurostat mostani adatai a medián jövedelmet mutatják, ami jobban rávilágít, milyen jövedelmi szinten élnek a legtöbben egy-egy országban.

Az egy főre jutó legmagasabb jövedelmek tekintetében Luxemburg, Hollandia, Ausztria és Németország kiemelkedett.

Magyarország csak a lista végén található ROmánia, Bulgária és Görögország társaságában.

Érdekesség, hogy Szlovénia megelőzte Olaszországot, az eurót bevezető Horvátország pedig elhúzott Magyarország mellett.

Romániában 2021-ben még alacsonyabb volt a jövedelem, mint Magyarországon, de keleti szomszédunkban 2011 és 2021 között több mint kétszeresére nőtt az egy főre eső elkölthető jövedelem. Ha folytatódik a tendencia, akkor Románia hamarosan megelőzheti Magyarországot az egy főre eső medián jövedelem tekintetében, írja a Qubit az Eurostatra hivatkozva.

Más tekintetben is lemaradásban van Magyarország

2021-ben a bruttó éves átlagbér 33 511 euró volt az uniós tagországokban az Eurostat adatai szerint. A magyaroknál a románok, a lengyelek, a görögök, a szlovákok és a horvátok is jobban kerestek.

Amennyiben viszont az uniós tagországok kormányfőinek keresetét hasonlítjuk össze, az látható, hogy Orbán Viktor az élmezőnyhöz tartozik.