Olcsóbb a külföldi hús, de a minősége is silányabb

DBZOL20220201019
2023.01.18. 14:40
Hiába drágább, döntő többségében magyar gazdáktól származó csirkét és tojást árusít a kifli.hu, amelynek ügyvezetője a külföldről származó, silány minőségű csirkehús káros hatásaira hívta fel a figyelmet.

Általános probléma a hazai boltokban, hogy az árstopos csirke és tojás korlátozott készlettel vagy egyáltalán nem elérhető. Már a sajtóban is az a tanács terjed, hogy kora reggel érdemes boltba járni, hiszen ilyenkorra töltik fel áruval a polcokat, és a reggeli roham után a legtöbb helyen már nem lehet hozzájutni a termékekhez – hívta a figyelmet Klekner Péter, az online élelmiszer-áruház ügyvezetője.

Az árstop elsősorban a kiskereskedőket sújtja. Az ügyvezető szerint jelenleg olyan időszakot élünk, amikor áldozatokat kell hozni azért, hogy egy cég működőképes legyen, és hiába lenne adott esetben olcsóbb bizonyos termékeket külföldről behozni, fontosabb a magyar gazdaság fenntarthatósága.

Mi is megtehetnénk, hogy külföldről származó, olcsó és silány minőségű csirkét árulunk, de nem tesszük. Fontosnak tartjuk azt a minőséget, amit a magyar gazdák garantálnak, és örülünk, ha a vásárlóinkkal közösen a hazai gazdaságba forgatjuk vissza a pénzt

– mondta.

A vásárolt mennyiség tekintetében a csirkénél 80 százalék, míg a tojásnál 99 százalék a hazai márkák fogyása a kifli.hu teljes kínálatában. Ha a termék magyar, az két dolgot jelent biztosan: a rövidebb szállítási útvonal kíméli a környezetünket, és a minőséget is garantálni tudjuk – fejtette ki Klekner Péter.

A kiharcolt jó pozíciókat gyengíti

Az import élelmiszere felé való nyitás kedvezőtlen hatásaira hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is.

Sajnálatos tendencia, hogy a kereskedelmi szereplők – az ársapka okozta veszteségek kompenzálására hivatkozva – azokban a szegmensekben is jelentősen növelték az import termékek behozatalát, ahol az elmúlt években komoly piaci pozíciót szereztek a magyar előállítók, termékek (pl. tejtermékek, húsáruk stb.). Ezt a kedvezőtlen folyamatot mihamarabb meg kell állítani

– hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Közép és hosszú távon minden magyar fogyasztó érdeke, hogy ne nőjön az import termékeknek való kitettség, ugyanis az a hazai élelmiszer-önellátottságot – amihez minden adottsága megvan Magyarországnak – veszélyeztetné. Továbbá a külföldi importdömping alacsonyabb minőséget is jelent” – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Szintén segítené a magyar pozíciók megtartását, hogy a globális agrárgazdasági tendenciák alapján lassul az élelmiszerek árának növekedése, ami lehetőséget nyújthat az árstop kivezetésére.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)